Две бутилки рядко 60-годишно шотландско уиски Macallan бяха продадени за над 1 милион долара в Хонконг, чупейки рекорда за най-скъпата бутилка, продадена на търг.

Двете бутилки от кехлибарената течност бяха продадени за над 2 повече от най-високата им очаквана стойност (около 573 000 долара), съобщава Bloomberg.

Според продажната цена уискито струва по 14 466 щатски долара за всеки сантилитър (10 милилитра, б.р.) на стандартната бутилка от 75 сантилитра (750 мл). Тя е една от 12-те от ограничената реколта от 1986 г. и е бутилирана, след като отлежава 60 години в бъчва на шотландската дестилерия.

Рекордната бутилка е една от 12-те номерирани и подписани от италианския художник Валерио Адами, който проектира етикета. Другата бутилка също е една от 12-те със специален етикет, създаден от Питър Блейк, британски поп артист, нарисувал корицата на един от албумите на Бийтълс.

Предишният рекорд от над 624 000 долара за бутилка бе поставен през 2014 г. отново в Хонконг, когато бе продадена 6-литрова бутилка Macallan в кристален декантер на Lalique. Тя е 8 пъти по-голяма от стандартната бутилка.

Цените на уискито сериозно се повишиха през последните години, тъй като все повече купувачи търсят редки единични малцове от Шотландия, включително Dalmore и Port Ellen, както и японските дестилерии Karuizawa и Yamazaki.

Снимка 357713

Източник: Bloomberg

Елитните отлежали уискита са толкова търсени, че цените им надвишават в пъти тези на луксозните вина.

От края на 2008 г. индексът на цените на уиски, съставен от Rare Whiskey 101, нараства с 580%, докато Liv-ex 100 Benchmark Fine Wine Index, отчитащ цените на напитката от гроздов сок, е нараснал с около 50%.

"Нищо не може да се сравни с представянето на уискито, то доказа своя статут на алтернативна инвестиция", смята Даниел Лам, ръководител на виното и уискито в частсната аукционна къща Bonhams в Хонконг.

Докато реколтата на виното се определя от годината, в която е набрано гроздето, а бутилирането обикновено се извършва в рамките на 16 до 24 месеца след прибиране на реколтата, възрастта на уискито е свързана с времето, прекарано в отлежаване в бъчвата. Например 60-годишният Macallan от 1926 г. е бутилиран през 1986 г.

Поради продължителните загуби, дължащи се на изпарение, известно като "дял на ангелите", по-старите уиски произвеждат по-малко бутилки, добавяйки към тяхната рядкост.

За разлика от виното, което трябва да се консумира в рамките на часове след отварянето, бутилката уиски дава възможност да й се насладите в продължение на една година след като махнете тапата.