Името на полската CD Projekt е едно от добре познатите в гейминг индустрията, а през тази година основателите на компанията станаха новите милиардери. През 2020 година инвеститорите в компанията залагаха големи надежди на първата нова игра на студиото за последните 5 години. Но тя се оказа сериозно разочарование.

Cyberpunk2077, която се смяташе за най-голямото събитие в гейминг средите за годината, беше пусната на 10 декември. За краткото време от дебюта ѝ, след 8-годишно подгряване от страна на CD Projekt, играта се превърна в катастрофа за компанията и в сериозно разочарование за акционерите и феновете, пише Forbes.

За студиото, което стана особено популярно със своята игра "Вещерът" (Witcher), превърната от Netflix в сериал, това е първата нова игра от 5 години насам, като очакванията за нея бяха доста високи. Анализаторите прогнозираха, че на фона на новото затваряне в Европа, тя може да генерира приходи от 1 милиард долара или повече за полската компания.

Интересът към Cyberpunk2077 беше толкова голям, че акциите на дружеството успяха да поскъпнат с над 50% от януари до 4-ти декември тази година, а това превърна създателите на студиото Марчин Ивански и Михаил Кичински в милиардери - едни от малкото в световен мащаб от тази индустрия.

CD Projekt вече е най-скъпата гейминг компания в Европа

Европа вече има нова най-скъпа гейминг компания. И тя идва от бившия Източен блок

С пазарна оценка за над 8 милиарда евро

Основното разочарование е това, че играта остава недостъпна за феновете, които са с по-стари и не достатъчно мощни компютри или не разполагат с новите модели на Playstation и Xbox. Според изчисленията на анализаторите това са около 160 милиона геймъри в световен мащаб.

На фона на негативните коментари около играта акциите на CD Projekt записаха няколко спада през последните дни. Така между 5-и и 11-и декември те са поевтинели с 28%, което е "изтрило" общо 700 милиона долара от богатството на съоснователите ѝ.

Така в края на миналата седмица Михаил Кичински вече не е в групата на милиардерите, след като нетното му състояние е паднало до малко под 900 милиона долара. Ивански, от друга страна, все още влиза в тази категория, но богатството му е с 400 милиона долара надолу до 1,1 милиарда долара.