Основателят на компанията за енергийни напитки Red Bull - австрийският милиардер Дитрих Матешиц, почина на 78-годишна възраст. Той е смятан за най-богатия австриец, съобщават световните агенции. Бизнесменът получи световна слава и заради щедрите си спонсорски дейности в подкрепа на спорта.

От паста за зъби до Red Bull империя

Матешиц е лицето на австрийско-тайландския конгломерат, продал по негови данни близо 10 милиарда кенчета от кофеиново-тауриновата напитка в 172 страни през 2021 година, пише AP.

Австрийският бизнесмен не само лично допринася за това енергийната напитка да стане супер популярна по целия свят, но също така изгражда спортна, медийна, имотна и гастрономическа империя около бранда.

Преди повече от 30 години Матешиц се опитва да пусне на пазара паста за зъби в Тайланд. По време на пътуването си в екзотичната държава той открива напитка, наречена Krating Daeng, която позволява да се бори с умората.

Австриецът се свързва с производителя на тази напитка и прави нейна версия за Европа. Така, през 1987 година, се появява Red Bull, която днес е световен лидер на пазара на енергийни напитки.

Защо наследник на империята Red Bull може да отиде в затвора?

Защо наследник на империята Red Bull може да отиде в затвора?

Срещу него има подвигнати тежки обвинения

С нарастващия успех на бранда, бизнесменът увеличава значително инвестициите си в спорта. Матешиц беше собственик на тима от Формула 1 Red Bull, а също така на футболни и хокейни отбори. Освен това имаше договори със стотици атлети от различни спортове, които рекламираха енергийната напитка.

"Задачата и отговорността на всички нас е да продължим делото на неговия живот в неговия дух", се казва в официалното съобщение на Red Bull по повод кончината на Матешиц, което първоначално беше изпратено до неговите служители.

Личното състояние на австрийския бизнесмен се оценява на $25 милиарда.

Навлизането във Формула 1

След като първоначално участва във Формула 1 със Sauber през 90-те и началото на 2000 година, Матешиц купува отбора на "Jaguar" в края на 2004-а и го ребрандира като пълноправен отбор на Red Bull за сезон 2005.

После закупува отбора на Minardi, преименува го на Toro Rosso за 2006 година и използва отбора за обучение на обещаващи пилоти за отбора на Red Bull, припомнят от Формула 1 на официалния си сайт.

След период на спад при навлизането на т. нар. "турбохибридна" ера във Формула 1, обединението с "Honda" води до нов победен период. Техният последен звезден пилот Макс Верстапен спечели титлите при пилотите през 2021 и 2022 година, а през 2022-а ще последва и тази при конструкторите.

Към днешна дата Red Bull имат 89 победи в състезания, шест титли при пилотите и четири при конструкторите във Формула 1.