Основателят на Amazon Джеф Безос дари още 100 милиона долара през миналата седмица, според Securities and Exchange Filings, видени от Forbes. Не е ясно обаче на коя организация с нестопанска цел е дарил.

Според документацията Безос е прехвърлил 47 727 акции на Amazon на неназована организация с нестопанска цел, на обща стойност 118 милиона долара въз основа на цената на акциите в края на деня. Безос извършва по-голямата част от филантропията си именно чрез подаръци от акции на Amazon, които получаващата организация с нестопанска цел има право да продава, без да плаща данъци върху капиталовите печалби.

От началото на тази година Безос е дарил 84 030 акции на Amazon на стойност 233 милиона долара на неназовани организации с нестопанска цел, според документите на SEC. Безос не е длъжен да разкрива кои организации с нестопанска цел получават акциите му, въпреки че е склонен да обявява публично големите си дарения, но след като е прехвърлил акциите.

През 2021 г. той даде 100 милиона долара на фондацията на бившия президент Барак Обама, както и на главния готвач на World Central Kitchen Хосе Андрес и основателя на нестопанска организация Ван Джоунс, които да даряват на благотворителни организации по техен избор.

Той даде 200 милиона долара за музея, посветен на космоса - музей Смитсониън миналия юли, само дни преди да излети в космоса с космическата му компания Blue Origin.

Безос дарява по 100 милиона долара годишно на организации, помагащи на бездомни семейства, като част от инициативата му Day One Fund initiative.

Една от възможностите е акциите, раздадени тази година, да отидат за екологични организации с нестопанска цел като част от фонда Bezos Earth, инициативата на основателя на Amazon за 10 милиарда долара за борба с изменението на климата. От стартирането си през 2020 г. фондът е отпуснал 1,4 милиарда долара.

Въпреки че той попадна в списъка на Forbes за най-големи дарители за първи път тази година, цялостното дарение на Безос бледнее в сравнение с това на бившата му съпруга Макензи Скот, която раздава богатството си с по-бързи темпове от всеки в съвременната история. Според изчисленията на Forbes Безос е дал 2,4 милиарда долара през живота си, докато Скот е дарила пет пъти повече - 12,5 милиарда долара. Тя все още има богатство на стойност от 34,3 милиарда долара. Безос има 141,6 милиарда долара.