Основателят на онлайн гигантът Amazon Джеф Безос отчете огромно увеличение на нетното си състояние от 107 милиарда долара в началото на 2023 г. до 177 милиарда долара година по-късно през годината, отбелязвайки печалба от 70 милиарда долара, според Fortune. Това се означава, че състоянието му е отчело увеличение от 191 780 822 долара на ден или около 7 990 868 на час.

Може да се каже, че Безос печели над средния доход през целия живот на обикновен американец.

Безос забогатява главно от собствеността му върху акциите на Amazon. След първоначалното публично предлагане на Amazon през 1997 г., компанията се разраства не само в онлайн търговията на дребно, но и в области като облачни изчисления - Amazon Web Services.

Това непрекъснато покачва цената на акциите на Amazon, оказвайки значително влияние върху нетната стойност на Безос. През 2023 г. продажбите на Amazon за електронна търговия на дребно в световен мащаб се очаква да достигнат 746,22 милиарда долара, което показва доминиращата позиция на компанията в сектора на електронната търговия.

Досега Безос е продал акции на Amazon на стойност около 27 милиарда долара, включително продажбата през 2010 г. на 6 милиона акции на стойност 793 милиона долара.

Джеф Безос наема компанията на съперника си Илон Мъск SpaceX за изстрелвания на ракети

Джеф Безос наема компанията на съперника си Илон Мъск SpaceX за изстрелвания на ракети

Това е първият път, когато Безос се обръща към Мъск за помощ в космическите си начинания

Безос има сериозни инвестициите и в други компании. Той основава Blue Origin Enterprises - частна компания за космически полети с амбициозни цели като изграждане на хотели и увеселителни паркове в Космоса. Той също закупи The Washington Post през 2013 г. и е направил инвестиции в различни други начинания. Едно такова е Arrived Homes - компания, която позволява на хората да инвестират в имоти под наем само за 100 долара.

Безос започна да увеличава своите благотворителни акции. През 2020 г. той отдели 10 милиарда долара за Фонда на Земята на Безос за борба с изменението на климата и направи дарения за различни каузи.