Усилията на Джеф Безос, свързани с неговата космическа компания Blue Origin бяха възпрепятствани от "разочароващи забавяния", включително експлозия на ракетен двигател по време на рутинен тест по-рано тази година. И така, докато плановете закъсняват, Amazon беше принуден да подпише сделка със компанията SpaceX - съперник в тази област. Компанията на милиардера Илон Мъск ще съдейства на Амазон за бъдещи изстрелвания на ракети.

Amazon официално обяви, че е "подписал договор със SpaceX за три изстрелвания на Falcon 9 в унисон с плановете за внедряване на Project Kuiper, сателитна широколентова мрежа на Amazon в ниска околоземна орбита (LEO).

SpaceX изстреля четирима астронавти до Международната космическата станция

SpaceX изстреля четирима астронавти до Международната космическата станция

Екипажът излетя с ракетата Falcon 9 вчера вечерта

Проектът Kuiper има само няколко спътника , докато Starlink на SpaceX има над 4000 сателита в експлоатация. Предишната поръчка на Amazon за 77 тежкотоварни ракети беше от Arianespace, Blue Origin и United Launch Alliance. Закъсненията на Blue Origin обаче принудиха Amazon да използва SpaceX за за повече изстрелвания.

Вече има договорени три изстрелвания на Falcon 9 и тези мисии са насочени към средата на 2025 г., казват от Amazon.

Това е първият път, когато Безос се обръща към Мъск за помощ в космическите си начинания и знак, че нещо не е наред с Blue Origin