SpaceX изстреля четирима астронавти на път за Международната космическа станция, сред които и първата жена от Саудитска Арабия, която ще пътува до Космоса.

Екипажът излетя с ракетата Falcon 9 вчера вечерта от космическия център Кенеди във Флорида. Мисията се управлява от Axiom Space е второто от общо четирите планирани изстрелвания на астронавти  от компанията.

Axiom има грандиозни планове да построи своя частна космическа станция в бъдеще и в момента провежда серия от полети с екипаж до МКС, за да се подготви за изпращане на хора до собствената си станция.

Axiom и компанията да Илон Мъск SpaceX изпратиха първия екипаж на МКС през април 2022 г.

SpaceX изстреля международен екипаж до космическата станция

SpaceX изстреля международен екипаж до космическата станция

След като бъдат прикачени, астронавтите ще влязат в станцията, където ще бъдат посрещнати от седемчленния екипаж, който вече е на борда

Последната обща мисия Ax-2 се ръководи от Пеги Уитсън, бивш астронавт на НАСА и сега мениджър в Axiom. Към нея се присъединяват двама специалисти от Саудитска Арабия: пилотът на изтребителя Али Алкарни и биомедицинския екперт Раяна Барнауи.

Автомобилният състезател Джон Шофнър пък плати неразкрита сума, за да лети на тази мисия. Едно място в космическия кораб на SpaceX Crew Dragon се оценява на около 55 милиона долара, според генералния инспектор на НАСА.

Екипажът трябва да се скачи с МКС в понеделник и да прекара осем дни, като ще работи на станцията. Те трябва да направят повече от 20 експеримента, докато са на борда, преди завръщането си на Земята.

Следващата мисия - Ax-3, се очаква да не по-рано от ноември. Axiom Space изгражда и първия си обитаем космически модул.