2020 година е тежка в много аспекти - както за здравната система, така и за икономиката, а и в политически план. Въпреки това богатството на пълнолетните в три неочаквани държави в света е нараснало с около 10% през последните месеци.

Става въпрос за Филипините, Египет и Бангладеш, които отчитат най-голямо нарастване на богатството на населението си през 2020 година, показва проучване на Credit Suisse, публикувано през тази седмица.

На четвърто място след тях е Нидерландия, а Китай е на пето място по ръст на финансовото състояние. "Китай е един от печелившите що се отнася до нарастването на богатството на човек, като очакваме това да продължи и в бъдеще", посочват от финансовата институция.

От януари насам средният размер на богатството на човек в азиатската страна е 74 621 долара, което отбелязва ръст от 5,5% от началото на годината.

Като цяло от швейцарската банка изчисляват, че към 2020 година общото богатство на света се изчислява на около 400 трилиона долара. Според данни на UBS, публикувани по-рано, нетното състояние на милиардерите в света е минало 10 трилиона долара за първи път в историята.

Данните на Credit Suisse сочат, че Великобритания е на противоположния полюс, като домакинствата там са най-големият губещ сред големите икономики що се отнася до богатството им през тази година. Основната предпоставка за това е спада във финансовите активи през тази година, който към момента не все още не е компенсиран.

Средното богатство на британците остава с 6,5% под нивото си към януари, а на човек на Острова се падат средно по 18 340 долара.

Погледнато в глобален мащаб Латинска Америка отчита най-голямо намаление в богатството на своето население. В Бразилия финансовто състояние на възрастен е с 25 на сто надолу. След нея по този показател се нареждат Южна Африка и Мексико.