Общото богатство на най-богатите руснаци е спаднало със 7,77 милиарда долара през януари, изчисли РИА Новости въз основа на рейтинга на Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Индексът се изчислява според стойността на акциите в компании, в които милиардерите притежават дялове. За някои компании изчислението се основава на съотношението на капитализацията на компанията към EBITDA или цената на акцията към печалбата на акция.

Общо рейтингът на BBI включва 500 от най-богатите хора в света, от които в момента 23 са руснаци.

Кои са 10-те най-богатите руски бизнесмени в началото на 2020-а?

Малко предприемачи успяха да увеличат богатството си през първия месец на 2020 година.

Така състоянието на един от основните собственици на "Норилски никел" - Владимир Потанин през януари нарасна с 1,44 милиарда долара, до 29,5 милиарда долара. По този начин сред руснаците в списъка на BBI той остава най-богатият.

На второ място излезе Вагит Алекперов, съсобственик на Лукойл, чието състояние през януари се увеличи с 600 милиона долара и достигна 22,9 милиарда.

Съсобственикът на енергийната компания Новатек - Леонид Михелсон се премести на трето място от второто, след като загуби 2,46 милиарда - сега състоянието му се оценява на 22,1 милиарда долара.

Четвърти сред най-богатите руснаци е основният собственик на металургичния гигант НЛМК - Владимир Лисин, чийто капитал от началото на годината е намалял с 867 милиона долара, до 20,5 милиарда.

На пето място е мажоритарният собственик на "Северстал", Алексей Мордашов, богатството му намалява с 976 милиона долара, до 19 милиарда.

Генадий Тимченко, който е собственик на акции в Новатек и Сибур, е на шесто място, състоянието му намалява с 1,96 милиарда долара, до 16,2 милиарда.

Седмо място зае Роман Абрамович (Евраз), чието богатство възлиза на 16,1 милиарда долара (намаление с 234 милиона).

Алишер Усманов е на осмо място, капиталът му (Металоинвест, Мегафон) е намалял с 698 милиона долара и възлиза на 15,9 милиарда долара.

Деветото място отиде при главния собственик на Renova - Виктор Векселберг, чието богатство се повиши през януари със "символичните" 22,5 милиона долара и достигна 14,8 милиарда.

Десетото място заема бенефициентът на EuroChem и SUEK Андрей Мелниченко (13,9 милиарда долара), въпреки че състоянието му спадна с 1,52 милиарда.