Престижното издание Forbes публикува традиционния си списък с най-богатите хора в света и в топ 3 на класацията няма особени изненади. Джеф Безос вече няколко месеца е милиардер номер 1, изпреварвайки Бил Гейтс със състояние от 112 милиарда долара.

Основателят на Microsoft остава втори с 90 милиарда долара, а след него е инвеститорът Уорън Бъфет с 84 милиарда долара. В списъка с най-заможните европейци обаче има малки промени, като в началото на 2018 година има нов първенец на Стария континент.

Французинът Бернар Арно, който е собственик на модния гигант LVMH, се класира 4-ти в света с активи за 72 милиарда долара като изпреварва собственика на Zara Амансио Ортега. Вторият остава на 6-то място в глобалната класация с богатство от 70 милиарда долара.

На трето място по богатство в Европа има ново лице. Това е Франсоаз Бетанкур Майерс - дъщерята на собственичката на козметичната марка L'Oreal Лилиан Бетанкур. След като майката почина през есента на миналата година, Франсоаз стана най-заможната жена в Европа с наследено богатство от 42,2 милиарда долара.

Кой наследи най-богатата жена в света?

Кой наследи най-богатата жена в света?

Собственичката на L'Oreal Лилиан Бетанкур почина на 94-годишна възраст

След нея се нарежда друг наследник - този на веригата супермаркети Aldi Карл Албрехт-младши, който е на 27-мо място в света с 29,8 милиарда долара в сметката.

Три места по-надолу е Франсоа Пино, който държи едни от най-популярните луксозни марки, като Gucci, както и аукционната къща Christie. Неговото състояние се изчислява на 27 милиарда долара.

В списъка с най-заможните европейци влиза още собственикът на един от водещите доставчици за автомобилната индустрия Schaeffler Георг Шофлер, както и Сузане Клатен, която е сред големите акционери в BMW.