Когато става въпрос за богатство, всичко е относително. Това, което смятаме за богатство днес няма много общо с това, което се е разбирало под богатство в миналото. Дори само преди век богатството се е смятало нещо съвсем различно от това, което си представяме и тъпкуваме днес. Всъщност, тъй като инфлацията повишава цената на живота, броят на милиардерите също се увеличава.

През 2022 г. Forbes отчете малко над 3 000 милиардери в света, докато през предходната година те са под 2800 души. Не веднъж сме разказвали на най-богатите хора на планетата - тези, които присъстват в списъците за богатиши, и тези, които стоят в сенките, но кой е най-богатият човек, живял някога на Земята?

Чудили ли сте се как най-богатите хора в света инвестират парите си? Ето кои са най-популярните активи

Чудили ли сте се как най-богатите хора в света инвестират парите си? Ето кои са най-популярните активи

Според доклад на Knight Frank

Ето малко факти за него:

Смята се, че най-богатият човек някога е бил император с богатство, често описвано като "невъобразимо" или "неизчислимо". Титлата носи африканският император Манса Муса, живял през 14-ти век, а богатството му се оценява на еквивалент на 400 милиарда долара днес.

Муса управлява империята Мали в началото на 1312 г., във време, когато ресурсите от злато и сол помагат на империята да се разшири и процъфтява. Освен това развива търговия с роби и слонова кост. Муса и империята притежават почти половината от златото на Стария свят, според BBC. Муса е известен със своето богатство и щедрост. Именно на него се приписва финансирането и насърчаването на литературата, образованието, архитектурата и изкуствата по неговото време.

Империята му достига териториален връх по време на неговото управление. Малийската империя се разпростира на земя, която сега е част от Гвинея, Сенегал, Мавритания, Гамбия и съвременната държава Мали. Управлението на Муса често се смята за зенит на силата и престижа на Мали.

Първият европеец, чието богатство надмина $200 милиарда

Първият европеец и трети богаташ в света, чието богатство надмина $200 милиарда

Това е рекорд за Французина Бернар Арно, който стои зад компанията LVMH

Според History.com, Муса показа истинския размер на богатството си на поклонение в Мека, където той отива с 60 000 хиляди войници и 12 000 роби, носещи огромни количества злато. Муса отива в Мека през 1324 г., пътувайки. По пътя той прекарва известно време в Египет, Кайро, където се смята, че пищните му подаръци значително са повлияли на стойността на златото в Египет и са привлекли вниманието на мюсюлманския свят.

Управлението на Муса е свързано и с множество строителни проекти, като част от джамията Джингуеребер в град Тимбукту в Мали.