От огромни колекции на изкуство до крипто и NFT: това са само част от начините, по които най-богатите хора в света съхраняват инвестират парите си.

Консултантска компания за жилищни и търговски имоти Knight Frank публикува доклад за богатството "Wealth Report" за 2023 г., от който може да научим финансовите навици на хората с най-многобройни активи в света.

Knight Frank анкетира над 500 частни банкери, консултанти по богатството и други експерти, чието общо богатство е от над 2,5 трилиона долара. И така, в какво инвестират наистина богатите хора. Ето и списъкът:

  • Акции - 26%

26% от инвестиционните портфейли на най-богатите хора са в акции и дялове в компании, показа проучването на Knight Frank, цитирано от Business Insider. В Америка този дял достига до една трета.

През 2022 г. например инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway похарчи рекордните 68 милиарда долара за акции, според годишния отчет на компанията.

  • Търговска собственост - 34%

Търговската собственост представлява голяма част от портфейлите на супер богаташите - по-голяма, отколкото акциите. В доклада на Knight Frank те са разделени на преки и непреки инвестиции.

Средният портфейл на един богаташ има 21% инвестирани активи директно в търговски имоти, докато други 13% са инвестирани чрез дългово финансиране или инвестиционен тръст за недвижими имоти.

43% от анкетираните казват, че клиентите им в момента инвестират в офиси - най-често срещаният тип търговска собственост. Здравеопазването пък е най-популярният сектор с 35%.

Факторите на околната среда също са важни за това как богатите избират в кои имоти да инвестират, като 57% казват, че клиентите им гледат дали имотът има източник на зелена енергия.

  • Облигации — 17%

Облигациите отдавна са познати като добър инструмент за инвестиране на средства, така че не е изненадващо, че те съставляват 17% от средния портфейл на един свръхбогаташ.

Най-големият мениджър на активи в света BlackRock, наскоро посъветва инвеститорите да трупат активи в облигации, защото федералните лихвени проценти продължават да растат.

  • Частен капитал /Рисков капитал — 9%

Частният капитал е средносрочно до дългосрочно финансиране, предоставено в замяна на дялово участие в потенциално бързорастящи компании, които все още не е на фондовия пазар, а ако е рисков капитал, това означава, че е по-рисковано, но компанията има висок потенциал за растеж. Най-богатите хора в света инвестират средно 9% от портфейла си в такива инвестиции.

Питър Тийл беше първия т.нар. "ангел инвеститор" на Facebook през 2004 г., превръщайки първоначалните си 500 000 долара в 638 милиона долара, когато компанията стана публична осем години по-късно.

  • Инвестиции в хобита — 5%

Условно наречени по този начин, този вид инвестиции са в неща като изкуство, коли и вино, които могат да бъдат закупени за удоволствие или просто като инвестиция. Те съставляват приблизително 5% от средното портфолио на ултра богатите.

59% от анкетираните в проучването на Knight Frank коменират, че е вероятно клиентите им да купуват произведения на изкуството тази година. Часовниците и виното са сред най-популярните. Около една трета очакват клиентите им да купуват класически автомобили.

През 2017 г. "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи стана най-скъпата картина, продадена някога за 450 милиона долара.

  • Злато - 3%

Само 3% от инвестициите на най-богатите хора в света са в злато. Всъщност те го смятат за втората най-сигурна покупка след имотът. След стaрта на войната в Украйна миналия февруари, търсенето на златни кюлчета и монети в страната се е увеличило близо пет пъти през 2022 г. спрямо предходната година, според Световния съвет по златото.

  • Крипто - 2%

Най-богатите хора в света смятат криптовалутата за най-нестабилната инвестиция, но все пак представлява 2% от средното портфолио.

В миналогодишния доклад на Knight Frank, данните показват, че 18% от супербогаташи притежават някакъв вид криптовалута.

След драматичния срив на крипто борсата FTX миналия ноември, регулаторите по целия свят започнаха да повдигат темата за това как по-добре да защитят инвеститорите.

  • Други - 7%

Knight Frank посочва и "други" инвестиции, които заемат 7% от средния портфейл, но не уточнява какво включва тази категория.