Най-голямото име на българската поп музика Лили Иванова се нареди сред най-големите филантропи в България. Певицата създаде Фондация "Лили Иванова", чиято цел ще бъде да популяризира достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво. 

Цялото си наследство - духовно и материално Лили Иванова прехвърля на фондацията. 

За да изпълни целите си Фондацията ще разработва и реализира както собствени проекти, така и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.

Така във задълженията на фондацията се включва и "опазване и управление на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина - движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и други".

Мъск дари акции на Tesla за почти $2 милиарда

Мъск дари акции на Tesla за почти $2 милиарда

През 2021-ва той дари акции на стойност 5,74 милиарда долара

Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство.

България има огромен филантропски потенциал,

един от най-големите в ЦИЕ

Благородната постъпка на българската прима е повод да споменем резултатите от проучване проведено от Social Impact Alliance for Central and Eastern Europe, съвместно с Американската търговска камара в България и "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" ("ДГКВ"), с подкрепата на Google.org. Те доказват, че въпреки икономическите трудности, доброто в България се развива и то институционализирано, защото има фондации и организации, които се развиват вече 20 години, като изграждат образа на неправителствения сектор като градивна част от обществото.

Проучването показало, че 50% от българите редовно правят финансови дарения за социални каузи, като към момента годишният принос възлиза на около 235 млн. лева (около 140 лева на дарител).

Тихомир Каменов възнамерява да дари 1 милион лева за създаването на фондация "Мама и Аз”

Тихомир Каменов възнамерява да дари 1 милион лева за създаването на фондация "Мама и Аз”

Главната цел на организацията е подпомагането на диагностиката и лечението на майки и деца

Въпреки това, с подходящата мотивация и премахването на съществуващите пречки, българските граждани биха могли да даряват до 567 млн. лева за социални каузи годишно - над два пъти повече, отколкото в момента.