Мохамед Мансур е едно от изключенията сред най-заможните хора в света. Той е човек, който сам управлява богатството си.

Преди десетилетие 72-годишният милиардер създава собствена инвестиционна фирма, чрез която да контролира богатството на семейството си. Междувременно той и неговите братя стоят зад международна компания, която държи франчайз на McDonald"s и дилърство на General Motors.

Инвестиционното дружество Mansour Group пък позволява на египетската фамилия да инвестира от семейния офис в родината си в международни гиганти, като Airbnb и Twitter. Мансур обаче е убеден, че зад този успех стои фактът, че не някой друг, а самият то се грижи за управляването на средствата, с които разполага семейството му.

"Преди бях свикнал да оставям парите си на депозит в банки, но не бях удовлетворен от възвръщаемостта, която получавах", разказва той в интервю за Bloomberg и добавя. "Така никога не знаеш кой точно управлява парите ти, а след това идва и доходността от 2% на година".

"Сега мога да кажа: "Това са моите пари и ще ги инвестирам". А ако изгубя, изгубя", смята Мохамед Мансур.

Семейният конгломерат, основан през 1952 година от баща му, първоначално се занимава с износа на памук от Египет. Мохамед Мансур застава начело след смъртта му през 1976 година. Днес компанията, която се превръща в един от ранните инвеститори във Facebook, възлиза на 7 милиарда долара.

"След като бях работех за правителството между 2005 и 2009 година започнах нова кариера. Компаниите от Mansour Group се представяха добре и разполагахме с много ликвидност. Когато управляваш свой собствен бизнес, ти не обръщаш достатъчно внимание на богатството си, а аз исках сам да управлявам парите си", споделя Мансур в интервюто.

"Ние бяхме свикнали да насочваме парите си към банка X или Y, но си казах, че просто можем да наемем млади мъже и жени, които да правят това за нас", обяснява той.

Така днес инвестиционното подразделение на групата има 14 служители, включително сина на Мансур, които се занимават с това. "Определено взехме най-доброто решени, а семейните офиси са офисите на бъдещето", обобщава милиардерът.