Милиони американци от средната класа вероятно ще платят по-големи данъци, отколкото 400-те най-богати хора в страната - като дял от дохода, а не в парично измерение. Това сочат наскоро публикувани данни разследващо издание ProPublica. Миналата година ProPublica съобщи, че е проучила множество данни на Федерална данъчна служба на САЩ за най-богатите хора в Америка. Изданието посочва, че най-богатите хора в страната използват редица методи, за да намалят данъците си.

Последният доклад на ProPublica подробно описва средно колко изкарват 400-те най-богати жители годишно (от 2013 до 2018 г.) и колко данъци плащат.

Не е изненадващо, че данните показват, че американците с най-високи доходи не плащат най-високите данъци върху доходите. Най-богатите 400 души плащат 22% данък върху дохода, докато хората, които печелят от 2 до 5 милиона долара, плащат 29% данък върху дохода.

Това би могло да се обясни с факта, че най-богатите в Америка не получават по-голямата част от доходите си от заплата. Богатство им идва от активите, които притежават, като акции и недвижими имоти. ProPublica отбелязва, че приходите им идват от продажба на тези активи, които се облагат с много по-ниска ставка, в сравнение със заплатите.

ОАЕ въвежда първия в историята си корпоративен данък от догодина

ОАЕ въвежда първия в историята си корпоративен данък от догодина

Данъчната ставка ще бъде 9%

"Голяма част от доходите на най-богатите никога не се облагат с данъци", коментира Чък Мар, директор на федералната данъчна политика в Center on Budget and Progressive Priorities, пред Business Insider.

По-интересно е обаче несъответствие върху заплатите. Въпреки че богатите все още плащат по-висок данък върху доходите от обикновените работници, американците с по-ниски доходи плащат по-висок процент от заплатите си за социално осигуряване и данъци.

"Данъците върху заплатите засягат засягат най-вече служителите с ниски и средни доходи", съобщава ProPublica.

Така например един работник, който печели 45 000 долара, се облага с данъчна ставка от 21%, докато топ 25 на най-богатите хора имат обща данъчна ставка от 16% върху дохода.Сред тях са милиардери на Майкъл Блумбърг и Бил Гейтс.

Джо Байдън предлага минимален данък от 20% за милиардерите

Джо Байдън предлага минимален данък от 20% за милиардерите

Новият данък ще генерира $360 милиарда нови приходи през следващото десетилетие

Това не е съвсем ново откровение, но напоследък въпросът предизвика политически спорове. Наскоро президентът на САЩ предложи минимален данък върху доходите на милиардерите от 20%, който ще засегне дoxoдитe и нepeaлизиpaнитe ĸaпитaлoви пeчaлби нa aмepиĸaнcĸитe дoмaĸинcтвa нa cтoйнocт нaд $100 милиoнa. В предизборната си кампания пък беше обявил, че иска да увеличи ставката на корпоративния данък до 28%. Засега обаче това не е факт.

Сенаторът Джо Манчин от Западна Вирджиния на практика уби предложението на Байдън, твърдейки, че хората не трябва да бъдат облагани с данък върху нищо извън спечелените доходи.