Американският президент Джо Байдън предлага минимална данъчна ставка от 20%, която ще засегне доходите и нереализираните капиталови печалби на американските домакинства на стойност над $100 милиона, предават медиите в САЩ. Данъкът е част от бюджета за 2023 година.

Планът на президента за нови приходи в държавната хазна е наречен "Минимален данък върху доходите на милиардерите" и представлява най-агресивното предложение на администрацията в усилията на Джо Байдън да увеличи данъчното облагане на най-богатите американци, пише Bloomberg.

Как се отразява новият бюджет на Байдън на силата на долара

Как се отразява новият бюджет на Байдън на силата на долара

Американският президент опитва всячески да възстанови икономиката на САЩ, въпросът е кога и дали ще успее

Ако бъде приет, данъкът ще генерира приблизително $360 милиарда нови приходи през следващото десетилетие, което представлява повече от една трета от предвиденото от Белия дом намаляване на разходите за дефицита с $1 трилион през този период.

Новият минимален данък е подобен на предложение, направено миналата година от демократите в Сената, които предложиха да се компенсират разходите по законопроекта на Байдън "Изграждане на по-добри условия" с минимален данък, който да се прилага за данъкоплатците, чието нетно състояние надхвърля $1 милиард или чиито доходи надхвърлят $100 милиона в продължение на три последователни години.

Според плана на президента Джо Байдън домакинствата, чиито активи надхвърлят $100 милиона и които все още не плащат 20% данък върху така наречения "пълен доход", ще бъдат облагани с допълнителен данък. Администрацията прогнозира, че повече от половината от приходите за новото плащане ще дойдат от милиардерите в САЩ, които са около 700.

Големите корпорации ще се облагат с 15% минимален глобален данък до 2023 година

Големите корпорации ще се облагат с 15% минимален глобален данък до 2023 година

Лидерите на 20-те най-големи световни икономики сключиха глобално споразумение