Лидерите на 20-те най-големи световни икономики сключиха глобално споразумение. Според него печалбите на големите корпорации ще се облагат с данък от най-малко 15%.

Данъчното споразумение, предложено от САЩ, трябва да бъде официално прието в неделя, според Reuters и ще влезе в сила до 2023 г.

По думите на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън това е историческо споразумение и "критичен момент" за световната икономика, като се "прекрати пагубната надпревара към ниско корпоративното данъчно облагане".

Постигнатото споразумение значи, че за първи път ще има минимална ставка на корпоративния данък, която ще се прилага във всички икономики по света. Така големите компании ще има по-нисък стимул да пренасочват дейността си в юрисдикции с ниски данъци.

Страните с едни от най-ниските корпоративни данъци в Европа, като Иpлaндия, Ecтoния и Унгapия, също са част от споразумението.

З да се стигне до тук обаче, бяха нужно няколко години на тежки преговори. Очаква се споразумението да влезе в сила до 2023 година и да носи 150 милиарда долара годишно в световен мащаб, сочат изчисления на Opгaнизaциятa зa иĸoнoмичecĸo cътpyдничecтвo и paзвитиe.