Икономиката на Южна Африка може напоследък да свири втора цигулка на Нигерия, но „нацията на дъгата” все още се гордее с най-богатите хора на континента. В най-новия списък на списание Forbes за 50-те най-богати хора в Африка южноафриканците заемат 16 позиции. Нигерия е включена в списъка с 10 свои представители, пише Quаrtz.

Като цяло 50-те най-заможни африканци притежават състояние от 95,6 млрд. долара. Това е почти колкото брутните вътрешни продукти на Кения и Танзания, взети заедно. Те са две от най-големите икономики в Източна Африка.

Нигерийците поне могат да се похвалят с това, че техен гражданин е най-богатият човек на континента. 58-годишният председател и главен изпълнителен директор на конгломерата Dangote Group Алико Данготе притежава щедрата сума от 16,6 млрд. долара. Това е с цели 10 милиарда долара повече от втория човек в списъка – южноафриканеца Ники Опенхаймер, чието семейство притежаваше корпорацията за обработка на диаманти De Beers.

Бизнесът за производство на цимент на Данготе, който е и централната част от империята му, оперира в 15 държави на континента и планира да се разшири към Азия. Алико Данготе проявява интерес към разнообразяване към спортната сфера, намеквайки, че може да реши да купи футболния клуб от Английската висша лига Арсенал.

Близо половината от 50-те най-заможни африканци разполагат с богатство от поне един милиард долара и почти всички от тях са мъже. Единствените жени в списъка са Изабел дос Сантос от Ангола и Фолоруншо Алакижа от Нигерия. Състоянието на дос Сантос от 3,4 млрд. долара я прави най-богатата жена в Африка и осмата по богатство на африканския континент.

Все пак годината бе тежка дори и за богатите в Африка. Икономическите проблеми дойдоха от падащите цени на суровините, по-слабите валути и понижените инвестиции от Китай. Данготе например е изгубил 5 млрд. долара нетно състояние от 2014 г.

Ето кои са 10-те най-богати хора в Африка:

Снимка 209452

Източник: Forbes