Най-богатият човек във Великобритания - Сър Джим Ратклиф напуска Острова, за да се премести в Монако. Това се случва само 2 месеца след като той получи рицарско звание, заради "заслуги към бизнеса и инвестициите" в Обединеното кралство, пише Guardian.

Ратклиф, основател и изпълнителен директор на нефтохимическата компания Ineos и високопоставен поддръжник на Brexit, се готви да се премести на Лазурния бряг, за да избегне британските данъци върху огромното си богатство. Неговото състояние се оценява на 21 млрд. паунда.

65-годишният бизнесмен не отговори на запитванията за коментар на решението си, което първо бе разкрито от вестник Daily Telegraph, а от компанията му го определиха като "личен въпрос". От Ineos увериха, че са ангажирани с бизнеса си на Острова и смятат да запазят централата си в Лондон "в обозримо бъдеще".

Ратклиф бе един от силните поддръжници на Brexit, твърдейки, че Великобритания ще процъфтява извън ЕС. Въпреки това той настояваше Лондон и Брюксел да запазят търговските си отношения.

Най-богатите британци вече не са аристократи, а бизнесмени

Най-богатите британци вече не са аристократи, а бизнесмени

Състоянието все по-рядко идва по наследство, а се трупа със собствени усилия

Милиардерът бе обявен за най-богатия човек на Острова през май, когато лично се свърза със Sunday Times, твърдейки, че богатството му е драстично подценено. Вестникът увеличи оценката за богатството му от 15.3 млрд. паунда на 21 млрд. паунда, след като получи достъп до частните отчети на Ineos.

Sunday Times повиши и оценката си за имението му край Болию в Ню Форест, както и за двете му суперяхти, наречени "Хемпшир" и "Хемпшир II". Преоценката на активите изстреля Ратклиф от 18-то до първо място в списъка на най-богатите хора във Великобритания.

Предприемачът притежава 60% от Ineos, която през миналата година реализира печалба от над 2.2 млрд. паунда и има 18 500 служители. Двамата му заместници - Анди Къри и Джон Рийд - притежават по 20% от компанията, оценявани на 7 млрд. паунда. И двамата планират да се преместят в Монако заедно с Ратклиф.

"Каква е причината да инвестираме в Обединеното кралство? Уменията ни не са страхотни. Трябва да се справим със синдикатите. Изолирани сме от Европа. Имаме логистични разходи. Ниските данъчни ставки помагат, но евтината енергия наистина може да помогне за създаването на работните места в производството, от които се нуждаем", заяви той пред Sunday Times, след като беше обявен за "най-успешния британски бизнесмен".

Шефката на Bet365 получи $284 милиона за година

Мениджърът, който получава по 800 000 долара възнаграждение на ден

Тя е започнала като обикновена касиерка

Ратклиф е напускал Великобритания и преди. През 2010 г. той премества Ineos в Швейцария през 2010 г. в знак на протест срещу данъчната политика на тогавашното правителство на лейбъристите. Преместването му спестява около 450 млн. евро данъци.

През 2016 г. милиардерът връща компанията си обратно в Обединеното кралство, след като консерваторите отново са на власт и намаляват корпоративния данък от 28% на 20%.

"Нашата нова база в Лондон отразява нашите британски корени. Бъдещето на Ineos е много светло и голяма част от този оптимизъм идва от нашите британски операции", казва Ратклиф след завръщането си на Острова.

Бизнесменът твърди, че обича Великобритания и купува много от най-известните британски марки, като производителя на якета Belstaff.

Британски милиардер и германска фирма възраждат легендарния Land Rover Defender

Британски милиардер и германска фирма възраждат легендарния Land Rover Defender

Автомобилът може да се произвежда във Великобритания или в Германия

Инвестира 500 млн. паунда в създаването на "британски" наследник на Land Rover Defender, въпреки че легендарния джип ще бъде проектиран от германска компания.

"Нашето предпочитание е за място в Обединеното кралство, но изборът трябва да бъде рационален, не само емоционален", твърдят от компанията на Ратклиф.

Макар да е фен на Манчестър Юнайтед, милиардерът се опита да купи "Челси", предлагайки 2 млрд. паунда по-рано тази година, но офертата му бе отхвърлена от руския собственик на клуба Роман Абрамович. Ineos вече притежава швейцарския футболен клуб Лозана.

Любимата му суперяхта "Хемпшир II" разполага с "плажен клуб" и хеликоптерна площадка, която лесно се превръща в игрище. Близо 80-метровата суперяхта има екипаж от 21 души и каюти за 14 гости.

Ратклиф ще последва примера на много от най-богатите хора в света, които се преместват в Монако. Почти 35% от жителите на Княжеството са милионери, а още 2700 такива се очаква да пристигнат там до 2026 г., според прогнозата на Knight Frank.