Милиардерът и химически магнат Джим Ратклиф е възложил на германска компания да създаде "британски" наследник на легендарния Land Rover Defender.

Химическата му компания Ineos вече е наела повече от 200 германски инженери, за да създадат нов джип "4x4 от световна класа". Със задачата е ангажирана базираната в Щутгарт инженерингова фирма MBtech, която ще "премине от първоначалните дизайнерски концепции до напълно проектирано превозно средство ... последвано от прототипи", произведени през 2018 г. в Германия.

Поръчителят оценява редица възможности за пълномащабно производство на автомобила в Обединеното кралство и в чужбина. "Нашето предпочитание е за място в Обединеното кралство, но изборът трябва да бъде рационален, не само емоционален", съобщават от компанията на Ратклиф.

Милиардерът бе казал, че Великобритания е неговият избор номер едно за производството на стойност 600 млн. паунда, но само ако правителството субсидира начинанието, което според него ще създаде 10 000 работни места.

"Би било голямо предизвикателство да се направи в Обединеното кралство без субсидия, защото на други места има необходимите съоръжения и обучени работници. В Обединеното кралство имаме по-висок риск и по-високи разходи. В крайна сметка това трябва да е печелившо начинание", заяви Ратклиф през миналата година.

"Предпочитаме да го построим в Обединеното кралство, на източното крайбрежие. Бихме искали да запазим британското и да имаме малко страст към производството в Обединеното кралство. Вярваме, че Великобритания може да произведе нещо толкова надеждно, колкото Германия или Япония, ако го направим добре", заяви пред в. Sun милиардерът, който е един от големите поддръжници на Brexit.

"Намерихме качествен партньор в лицето на MBtech, който според нас притежава необходимите компетентност, талант и предвидимост, за да ни даде възможност да доставим висококачествено превозно средство на пазара. Тази сделка ще обедини германското инженерство и британското предприемачество, за да се създаде наистина страхотен офроудър", посочи Дирк Хайлман, главен изпълнителен директор на Ineos Automotive.

Със своите 7 милиарда паунда Ратклиф е вторият най-богат човек във Великобритания след 27-годишният собственик на имоти Хю Гросвенър.

Идеята за наследник на легендарния високопроходим джип, който Jaguar Land Rover спря от производство през 2016 г. след 68 години, е споходила химическият магнат на необичайно място - в кръчма, близо до Бъкингамския дворец. "Беше точно там в бара. Случи се след втората бира", разказва той.

Легендарният Land Rover Defender се възражда с непознати досега версии

Легендарният Land Rover Defender се възражда с непознати досега версии

Замислят ултралуксозен вариант на практичната джипка

Планът за производство на новия джип се казва "Проект Гренадир", по името на кръчмата, в която се е родила идеята за него. От компанията на милиардера ще се допитат до обществеността, за да бъде избрано постоянно име на новата търговска марка.

Ратклиф има амбицията да създаде наследник на Defender, който да е "здрав, безкомпромисен, без излишни екстри". Той е силно привъзан към оригиналната версия на легендарния джип, който е любимо превозно средство и на английската кралица.

"Когато съм на сафари в Африка, винаги предпочитам да съм в Land Rover. И винаги нося кошница за пикник", споделя милиардерът.

Land Rover отказва друг да възроди легендарния всъдеход Defender

Land Rover отказва друг да възроди легендарния всъдеход Defender

Марката готви ново поколение на модела за 2019-а

Jaguar Land Rover, която планира да произведе следващото поколение Defender догодина, подаде патентни заявки, за да защити правото върху легендарните си джипове, които датират от 1948 г.

Ратклиф, който е роден и израснал в общинско жилище в покрайнините на Манчестър, основава предшественика на химическия гигант Ineos преди 25 години и влага всичките си спестявания в това начинание.

Впоследствие Ineos се превърна в най-голямата частна компания във Великобритания. Дружеството очаква да реализира продажби за 44 млрд. паунда и печалба между 3.6 млрд. и 4.4 млрд. паунда през тази година. Компанията е собственик на разнообразни активи като швейцарския футболен клуб Лозана Спорт и луксозния производител на якета Belstaff.