Най-богатите британци все по-често са успели бизнесмени, вместо благородници, наследили големи семейни богатства, пише Bloomberg.

Издигналият се със самостоятелни усилия предприемач Джим Ратклиф се превърна в най-богатия британец през тази година, благодарение на състоянието от 14 млрд. щатски долара, което той натрупва от 90-те години на миналия век до днес.

Той притежава с 1 млрд. долара повече от Хю Гросвенър, седмият херцог на Уестминстър, чието семейство отдавна оглавява списъка на най-заможните британци, благодарение на земята, която притежава от 1677 г. насам.

Британски милиардер и германска фирма възраждат легендарния Land Rover Defender

Британски милиардер и германска фирма възраждат легендарния Land Rover Defender

Автомобилът може да се произвежда във Великобритания или в Германия

Рекордните резултати на контролираната от Ратклиф химическа компания Ineos подхранват възхода му. Той сериозно разви компанията, превръщайки я в глобален гигант с 181 обекта в 24 държави и продажби за около 60 млрд. долара. Днес Ineos е един от най-големите производители на химикали и петролни продукти в света и има над 15 000 служители.

Изобретателят Джеймс Дайсън се изкачи до 3-ото място сред най-богатите британци, изпреварвайки друг сериозен земевладелец - Чарлс Кадогън, известен и като граф на Челси, чието семейство притежава земите в един от най-скъпите райони в Лондон от 1717 г.

Следват братята Рубен, които имат собтсвеност в имоти и хотели и наскоро са продали 25% дял в доставчика на центрове за данни Global Switch Holdings за около 2.1 млрд. паунда (2.8 млрд. долара). След тях се нарежда Лорънс Граф, изградил бижутерийна империя от 60-те години на миналия век.

Най-богатите британци все по-често са предприемачи

Източник: Bloomberg

Най-богатите британци все по-често са предприемачи

Издигането на Ратклиф, Дайсън и братята Рубен е знак за пренареждане сред най-богатите британци, като наследствените богаташи през последните десетилетия отстъпват на онези, които сами са натрупали богатството си. Това е земетръсна промяна за държава, която е доминирана от векове от поземлената аристокрация.

71-годишният Дайсън и 65-годишният Ратклиф се възползваха статуквото по друг начин. Двамата подкрепиха Brexit и личните им печалби се повишиха, откакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз през юни 2016 г. Нетното богатство на Ратклиф скочи с 66%, докато Дайсън набъбна с 82%.

Най-богатият владетел в Европа, чието състояние не спира да расте

Най-богатият владетел в Европа, чието състояние не спира да расте

Ханс-Адам Втори е от славна династия и има остър бизнес нюх

81-годишният Кадоган и 27-годишният Гросвенър изостават, като богатството им нараства съответно със 17% и 6.2%. Въпреки това те се представят много по-добре от британското кралско семейство. Личното богатство на кралица Елизабет II се оценява на относително скромните 420 млн. долара, което я оставя извън класацията на 500-те най-богати хора в света, изготвяна от Bloomberg.

И все пак много от благородниците няма да бъдат обезсърчени от относителния спад в богатството им.

Милиардерите, които имат толкова пари, че да издържат държавата си повече от година

Милиардерите, които имат толкова пари, че да издържат държавата си повече от година

Някои милиардери обаче биха могли да финансират правителствата за едва няколко дни

"Стопанисването на квартала е наша отговорност от повече от 300 години и нашият ангажимент далеч надхвърля финансовата възвращаемост", каза Хю Сийборн, главен изпълнителен директор на Cadogan Estates.

Шестият херцог на Уестминстър, починал през 2016 г. на 64-годишна възраст, беше гласовит критик на привилегията и трудностите при наследяването на такива богатства.

"Винаги съм казвал за Хю, че човекът е роден със сребърна лъжица в устата си", казва Джералд Гросвенър за своя син и наследник през 2001 г. "Нашата работа е да я изкараме".