Името му е принц Ханс-Адам Втори от Лихтенщайн. Живее в замък, разположен на висока скала в алпийското княжество, което носи името му. 38-те хиляди жители на страната му се обръщат към него с "Ваше Високоблагородие".

Притежава колекция от ренесансови шедьоври, както и два двореца във Виена. Освен това е един от 500-те най-богати хора в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Снимка 320135

Източник: Getty Images

Принцът контролира богатството на династията си, произхождащо от кръстоносните походи и вложено в LGT Group - частна банка, която обслужва ултра богатите в целия свят.

Стойността на LGT се повиши с 64% през тази година, повече от 4 пъти над печалбата на индекса Euro Stoxx Banks, благодарение на 10% увеличение на нетните активи. Повишението добави 1.7 млрд. долара към нетното състояние на Ханс-Адам II, изкачвайки го до 444-о място в милиардерския индекс на Bloomberg с богатство от 4.4 млрд. долара.

Благородническа династия

Снимка 320138

Източник: Twitter

Богатството му е най-старото в индекса и произлиза от поземлени имоти, придобити през 12-и век, които в един момент се разпрострират в Германия, Австрия, Унгария и Чехия. Впоследствие намаляват основно до гори и обработваема земя в Австрия и са оценени от Bloomberg на по-малко от 100 млн. долара.

Принцът поема трона след смъртта на баща си през 1989 г., ставайки лидер на една от най-старите благороднически фамилии в света. След като завършва университета в Санкт Гален в Швейцария, той е натоварен от баща си със задачата да реорганизира семейната империя, която е в пълна бъркотия заради лошото управление и отчуждаванията по време на Втората световна война.

Снимка 320139

Източник: liechtenstein.li

Младият монарх закрива нерентабилните подразделения и ограничава своя клиентски фокус само върху институциите, както и върху мултимилионери и милиардери.

Той също така запазва политическо влияние, на което съседните държавни лидери могат само да завиждат. Референдумът за ограничаване на властта на владетеля през 2012 г., който включва възможността да налага вето върху гласовете на народа и законодателството и да разпуска парламента, беше категорично отхвърлен.

Благородни рентиери

Снимка 320136

Източник: Daily Mail

Поземлената собственост е важна част от богатството на други благородни семейства, които, макар и не кралски, притежават ценни имоти от векове.

Хю Гросвенър, седмият херцог на Уестминстър, контролира състояние от 12.9 млрд. долара, произлизащо от стотици акра земя в Лондон и имоти из цяла Великобритания, които семейството му притежава от 1677 г. Ърл Кадоган, чието богатство е 7.5 млрд. долара, управлява огромен парцел в централната част на Лондон, който е семейна собственост от 1753 г.

Единствената друга кралска особа, оценена от индекса на Bloomberg, кралица Елизабет Втора, притежава лично състояние от около 380 млн. долара, по-малко от 1/10 от това на Ханс-Адам Втори, тъй като ​​тъй като повечето от активите на монархията се държат в попечителски фонд, собственост на британския народ.

Домът на успешните частни банки

Снимка 320137

Източник: Getty Images

LGT твърди, че е най-голямата банка, собственост на "предприемаческо семейство". Тя приключва 2016 г., управлявайки 152.1 млрд. швейцарски франка (153.8 млрд. долара), в сравнение със 129.3 млрд. швейцарски франка (130 млрд. долара) година по-рано.

Частните банки, които обикновено са по-пъргави от сестрите си в инвестиционното банкиране, са предпочитани от инвеститори, които ги смятат за по-малко податливи на правните и регулаторни ограничения.

Снимка 320140

Източник: Getty Images

Успехът на банката също отразява връщането към успехите на планинската нация, разположена между Австрия и Швейцария, някога известна като данъчно убежище. Лихтенщайн премахна законите за банковата тайна през 2009 г. и оттогава се стреми да се превърне в специализиран център за частно банкиране.

Банките в страната привлякоха рекордните 20.3 млрд. швейцарски франка (20.34 млрд. долара) нетни потоци през миналата година, което е почти 3 пъти повече от средствата събрани преди 5 години, посочва Саймън Трибелхорн, директор на Асоциацията на банкерите в Лихтенщайн.