Милиардерката Денис Коутс, която е основател и шеф на фирмата за залагания Bet365, е получила общо 217 млн. паунда (284.1 млн. долара) за миналата година. 

При това годишно възнаграждение, тя получава по 800 000 долара на ден. Онлайн букмейкърът реализира 525 млн. паунда печалба и рекордните 47 млрд. паунда (61.53 млрд. долара) под формата на залози за последната финансова година.

50-годишната Коутс, която стартира Bet365 в сглобяем фургон на паркинг в Стоук преди 17 години, вече е най-добре платеният мениджър във Великобритания, изпреварвайки досегашният лидер Сър Мартин Сорел с 48 млн. паунда.

Снимка 323263

Източник: Getty Images

Получената от нея заплата от 199.3 млн. паунда е над 1300 пъти по-голяма от тази на британския премиер и над 2 пъти по-голяма от общия сбор на заплатите в Стоук Сити, футболният клуб от Висшата лига на Англия, чийто собственик и основен спонсор е Bet365. В допълнение към тях Коутс получава още 18 млн. паунда под формата на дивиденти.

Тя прави първите стъпки в бизнеса, помагайки като касиерка в няколко малки пункта за залагания, притежавани от баща й Питър. Това е обаче е втората й работа, основната е като продавач на храна на футболен стадион.

След като завършва образование по иконометрия - прилагането на статистически методи към икономически данни - в университета в Шефилд, тя разширява семейната верига за залагания до почти 50 обекта.

Снимка 323256

Източник: Bet365

С приближаването на новото хилядолетие Коутс решава, че бъдещето на залаганията е онлайн и купува домейна Bet365.com от eBay за 25 000 долара. Именно този ход издига нея и семейството й в клуба на богатите.

Семейство Коутс успява, защото умее да рискува. "Ипотекирахме пунктовете ни за залози и прехвърлихме всичко онлайн. Знаехме, че това изисква големи първоначални разходи, но... заложихме всичко на това. Бяхме най-големите комарджии", разказва тя в едно от редките си интервюта пред Guardian.

Сега Bet365 е водещият световен букмейкър, а Коутс е сред най-заможните хора в света, според данни на Forbes. Въпреки това милиардерката, която е майка на 5 деца, избягва общественото внимание, опитвайки се да живее тих и спокоен живот в имение в Сандбах, близо до Стоук.

Снимка 323252

Източник: Getty Images

"Аз наистина не се наслаждавам на вниманието. Публичността не е естествена за мен. Не казвам, че съм супер срамежлива. Не съм. През целия си живот съм била лидер. Просто ми доставя удоволствие да ръководя бизнеса", споделя тя.

Коутс обоснова огромното си годишно заплащане като справедливо признание за "значителния ръст" в печалбите на компанията за залагания, които се повишиха с 15% до 514 млн. паунда. Приходите на Bet365 от тази дейност се увеличават с 39% до рекордните 2.15 млрд. паунда през финансовата 2016-17 г., показват официалните данни.

Клиентите на онлайн букмейкъра заложиха почти 47 млрд. паунда през въпросния период, което е ръст с над 10 млрд. паунда на годишна база. Рекламите на компанията, в които участва популярният британски актьор Рей Уинстън, се излъчват по време на много високопрофилни спортни събития.

Снимка 323265

Дори преди да получи огромната годишна заплата, тя и семейството й са 22-о място по богатство във Великобритания, притежавайки 5 млрд. паунда - повече от Сър Ричард Брансън (4.9 млрд. паунда).

Коутс притежава малко над 50% от компанията. Заедно с брат й Джон, който е съизпълнителен директор на Bet365, съпругът й Ричард Смит и баща й Питър, който е президент на Стоук Сити, семейството притежава общo 93% от Bet365.

Заради заслугите си към обществото и бизнеса, преди 5 години Коутс бе удостоена с Орден на британската империя. Тя е известна като "патрон на грънчарите" (прякорът на Стоук Сити, б.р.), тъй като реши да запази Bet365 в Стоук. Компанията е най-големият частен работодател в града.

Снимка 323261

Източник: Getty Images

Критиците

Но не всички на Острова са вдъхновени от печалбите на Коутс и нейната супер печеливша компания. По официални данни над 2 млн. британци имат проблем с хазарта, което създава негативни обществени нагласи към компаниите за залагания.

"Не може да бъде правилно главният изпълнителен директор на компания за залагания да получава 22 пъти повече, отколкото цялата индустрия "дарява" за лечение", заяви Майк Диксън, изпълнителен директор на благотворителната организация Addaction.

"Докато загубите на британците, които залагат, продължават да нарастват безконтролно, по същия начин се увеличават и заплатите на мениджърите. Цялата индустрия дари само 8 млн. паунда за изследвания и лечение на хазарната зависимост", посочва говорител на кампанията "По-справедливо залагане".