Ако сте сред най-богатите хора в света, има вероятност да сте намерили някои необичайни начини да харчите парите си. Това правят хора като Лари Елисън, Джеф Безос и Илън Мъск. Те са харчили парите си за всичко - от парцел в щата Хавай, до подводницата от филма за Джеймс Бонд "Шпионинът, който ме обичаше", пише Business Insider.

Някои милиардери са известни с пестеливостта си, докато други харчат пари за имения или екзотични почивки. Но освен за скъпи домове и яхти, както и за благотворителност, милиардерите използват парите и за необичайни проекти.

Необичайни харчове

През 2012 г. основателят на Oracle - милиардерът Лари Елисън купи 98% от хавайския остров Ланай. Той е платил 300 милиона долара за новата си продобивка. Островът е с големина 364 кв.км. и разполага с няколко курорта. Той е дом на повече от 3200 жители. Елисън планира да го използва, за да изпробва там екологични проекти за генериране на слънчева енергия и електрически превозни средства.

Не е изненадващо, че изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск проявява интерес към необичайни превозни средства. През 2013 г. например той купи подводницата Lotus Esprit, използвана във филма за Джеймс Бонд "Шпионинът, който ме обичаше". Мъск плати 920 хил. долара на търг, за да я купи.

"Когато бях малко дете, беше невероятно да гледам как Джеймс Бонд кара своя Lotus Esprit, който с натискането на един бутон се превъръщаше в подводница, в "Шпионинът, който ме обичаше", казва Мъск пред Jalopnik. "Разочаровах се като разбрах, че той всъщност не може да се трансформира. Това, което ще направя, е да го надстроя с електрически задвижващ агрегат на Tesla и да се опитам да превърна в реалност, това което филмът показа".

Как да бъдете успешни според едни от най-богатите млади предприемачи

Как да бъдете успешни според едни от най-богатите млади предприемачи

Вижте някои от препоръките на основателите на Facebook, Snapchat, Airbnb

Безос има страст към космоса, за което свидетелства и неговата ракетна компания Blue Origin. През 2013 г. той е изпратил екип от безпилотни роботи на над 4,2 хил. метра дълбочина в Атлантическия океан край нос Канаверал, Флорида, за да събере частите на двигателя от лунната мисия Аpollo 12.

"Да изкарам всички тези парчета на палубата и да ги докосна ме върна във времето, когато бях петгодишен и гледах мисиите за ходене до Луната", заяви Безос във видео за експедицията, пред Seattle Times. "Ако това стане причина някой млад изследовател, авантюрист или изобретател да направи нещо невероятно, което помага на света, ще съм напълно доволен."

Богатите американци ще наследят $764 милиарда през 2020-а

Богатите американци ще наследят $764 милиарда през 2020-а

Но почти няма да платят данъци върху тази сума

Съоснователят на Google Сергей Брин е инвестирал между 100 и 150 милиона долара от собствените си пари в изграждането на летящ дирижабъл с дължина 180 метра. Според съобщения в медиите се предвижда той да се използва за извършване на доставки за хуманитарни мисии или като "въздушна яхта" за приятелите или семейството му.

Освен това Пейдж е инвестирал в двуместно летящо такси, наречено Cora, и в летяща лодка, наречена Flyer, които са предназначени за извършване на транспортни услуги. Той също участва в Opener, стартъп, който проектира летящо превозно средство, наречено BlackFly.

Не е ясно колко пари е инвестирал Пейдж в тези проекти.