Американците се очаква да наследят 764 милиарда долара през тази година, като те ще платят данък в размер на едва 2,1% от тези доходи. Това показват изчисления на Нюйоркския университет, публикувани от Brookings Institution и цитирани от Bloomberg.

За сравнение доходите на физически лица по трудови правоотношения и спестяванията в страната се облагат с 15,8% данък или 7 пъти по-голям такъв.

"Ако не друго, то поне трябва да направим налозите върху наследството по-високи от тези върху доходите от работа", смята авторът на изследването Лили Батчелдър, която е бивш съветник от кабинета на президента Барак Обама.

Наследството - най-новият начин да станеш милиардер в Русия

Наследството - най-новият начин да станеш милиардер в Русия

Един от примерите са синът и дъщерята на собственика на "Лукойл"

Тя предлага законодателни промени, според които да се премахне данъкът, който се плаща при прехвърляне на имоти и който е със ставка от 40%, с такъв върху наследствата. По изчисленията на Brookings Institution това ще увеличи приходите в хазната с 1,4 трилиона долара през следващото десетилетие.

Според настоящото данъчно законодателство заможните американци трябва да плащат по 40% налог върху завещания и дарения на наследници. Но нормативните актове имат много вратички, които позволяват избягването на този данък, като някои семейства използват сложни стратегии с включването на тръстове и други.