Някога задавали ли сте си въпроса колко могат да струват едни обувки? През 1998 година суперзвездата от бакетбола Майкъл Джордан обува чифт от емблематичните си черно-червени маратонки Nike - Air Jordan 13.

След това спортната легенда донася победата на Chicago Bulls по време на мач от плейофите в последния му шампионат в NBA. Днес това са най-скъпите маратонки, продавани някога на търг, съобщава CNN.

Nike купи компания за виртуални маратонки, създадена от българин

Nike купи компания за виртуални маратонки, създадена от българин

Американският производител на спортни иска ускори дигиталната си трансформация

Тази седмица маратонките, с които е спечелен въпросният баскетболен мач, са бяха продадени за $2,2 милиона от Sotheby's в Ню Йорк. Това е и нов рекорд и с него Air Jordan 13 детронира друг чифт маратонки на Въздушния - Nike Air Ships, продадени за $1,47 милиона през 2021 година.

Снимка 613523

Източник: GettyImages

През януари Air Jordan си партнира със Sotheby's, за да продаде на търг 13 чифта ретро маратонки, създадени в памет на The Notorious B.I.G. Всички наддавания надхвърлят многократно първоначалната оценка от $5000, като най-високата достигната цена е $32 000.

Прощалният мач на Майкъл Джордан с Chicago Bulls често е наричан "Последният танц" - по заглавието на документалния филм на ESPN и Netflix.

"Носените от Майкъл Джордан спортни сувенири от мачове неведнъж са доказвали, че са най-елитните и желани предмети на пазара", заяви Брам Вахтер - ръководител на отдел "Улично облекло и съвременни колекционерски предмети" в Sotheby's.

Маратонките, продадени на 11 април, са били носен по време на мач в Солт Лейк Сити, който отборът на ДЖордан печели с 93:88. Те са последният чифт черно-червени Air Jordan 13, които Джордан някога е носил на терена за баскетболен мач от NBA, пише в прессъобщение на Sotheby's.

Средна заплата от 529 евро се оказа непосилна за русенската фабрика за текстил, която шие за Nike и Converse

Средна заплата от 529 евро се оказа непосилна за русенската фабрика за текстил, която шие за Nike и Converse

Близо 500 служители от региона остават без работа в следващите месеци