Американският производител на спортни облекла Nike придоби производителя на виртуални маратонки и колекционерски стоки RTFKT, се казва в съобщение на компанията.

"Nike, Inc. днес обяви придобиването на RTFKT, водеща марка, която използва авангардни иновации за създаване на колекционерски предмети от следващо поколение", се казва в изявлението.

Сумата на сделката на този етап не беше оповестена.

Nike иска да продава виртуални маратонки

Nike иска да продава виртуални маратонки

Виртуалните светове могат да са нов източник на приходи

"Това придобиване е още една стъпка, която ускорява дигиталната трансформация на Nike и ни позволява да служим на спортисти и творци на пресечната точка на спорт, творчество, игри и култура", казва в съобщението президентът и главен изпълнителен директор на NIKE, Inc. Джон Донаху.

RTFKT е основана през 2020 г. от трима приятели - Беноа Пагото, Крис Ли и Стивън Василев, който има български и руски корени. Компанията използва блокчейн като технология за проследяване на "неща", притежавани от потребителите във виртуални светове. Търговските марки се поставят върху виртуални стоки за изтегляне, а именно компютърни програми, изобразяващи обувки, дрехи, шапки, очила, чанти, спортни чанти, раници, спортно оборудване, арт предмети, играчки и аксесоари за използване онлайн във виртуални светове.

Nike в метавселената: Компанията създава дигиталното пространство Nikeland

Nike в метавселената: Компанията създава дигиталното пространство Nikeland

В метавселената хората могат да общуват чрез свои аватари и да се забавляват

Американската компания Nike Inc. е един от лидерите на световния пазар в производството на спортни облекла, обувки и аксесоари. Основана през 1964 г., със седалище в Бийвъртън, Орегон, САЩ. Нетната печалба на компанията за последното тримесечие на фискалната година (съвпадащо с календарното лято) се е увеличила с 23% до 1,874 милиарда долара.