Рене Бенко, падналият имотен магнат, чиято империя Signa рухна, сам е подал молба за несъстоятелност в австрийски съд, каза говорител на съда пред Ройтерс.

Бенко е подал молбата си за обявяване в несъстоятелност на едноличен търговец в регионален съд в Инсбрук, каза говорителят, потвърждавайки съобщение на австрийската информационна агенция APA.

Това би позволило на Бенко да кандидатства за производство по оздравяване, за разлика от обявяването на личен фалит.

Австрийският предприемач - собственик на Chrysler Building в Ню Йорк и на британския универсален магазин Selfridges - е основна фигура в европейската индустрия за недвижими имоти повече от две десетилетия.

През ноември Signa Holding, империята за недвижими имоти, основана от Бенко, обяви несъстоятелност, последвана от други части на бизнеса му, като най-голямата жертва досега от неволите засяга сектора на имотите в Европа.

Рене Бенко е основател на Signa Holding, някога една от най-големите фирми за недвижими имоти и търговия на дребно в Европа, докато кредитната криза през 2023 г. не унищожи голяма част от капитала на Signa.

Бенко падна от класацията на милиардерите на Forbes през декември 2023 г. въз основа на нетните стойности на активите на Signa Prime, Signa Development и Signa Holding и стойността на известните му лични активи.

Като ученик в гимназията Бенко работел като помощник на местния строителен предприемач и натрупал толкова много отсъствия от училище, че не успял да завърши.

На 22 години той основава компанията, която се разраства до Signa; сега притежава сгради в Германия, Австрия, Швейцария и Италия.

През 2018 г. Бенко скочи в медийната индустрия, като спечели дялове в двата най-големи вестника в Австрия, Kronen Zeitung и Kurier.

През 2019 г. Signa купи дял в сградата на Chrysler в Манхатън, заедно с нюйоркския строителен предприемач RFR.