Руските милиардери загубиха общо над $28 млрд. през последните дни заради резкия срив на стойността на руските компании и на рублата, в отговор на страховете от военен конфликт, пише Forbes.

Загубите на руския фондов пазар достигнаха почти 20 процента само от началото на годината по-рано тази седмица, а рублата падна до историческо дъно от почти 80 за долар, като в последните два дни се отчита леко възстановяване.

Насред разпродажбата 76 от 104 руснаци, които намират място във Forbes Global Billionaires, записват спад на богатството си. Общата загуба достигна $27,9 млрд. Причината е, че инвеститорите се притесняват от възможен военен конфликт и разпродават руски активи.

Най-големите губещи в долари са Леонид Михелсон, който бе най-бързо забогатяващия руснак през миналата година, както и Генади Тимченко. Двамата са свързани с газовия гигант Novatek и петрохимическата Sibur.

Бившият министър Денис Свердлов, който основа производителя на електромобили Arrival, записва най-големия процентен спад, след като акциите на компанията му загубиха 46 процента от средата на декември. В неговия случай обаче спадът не е до такава степен свързан с геополитическото напрежение, а по-скоро със забавяне на продажбите.

"Путин се подготвя за този момент от 2014 г." Как Кремъл предприе мерки за защита на Русия от бъдещи санкции

"Путин се подготвя за този момент от 2014 г." Как Кремъл предприе мерки за защита на Русия от бъдещи санкции

Руснаците са с 10% по-бедни днес, отколкото преди анексацията на Крим. И въпреки усилията на Путин нови ограничения ще ударят тежко икономиката

Акциите на технологичните и финансови компании отчитат големи загуби. Първите, и заради световното "бягство" от скъпите технологични акции, а вторите заради опасенията за американски санкции в случай на руска инвазия в Украйна.

Основателят на Yandex Аркади Волож загуби 26 процента от състоянието си, или около $600 милиона на хартия.

Бъфет изпревари Зукърбърг

В списъка на световните милиардери също има разместване. "Оракула от Омаха" Уорън Бъфет отново е по-богат от основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Промяната в позициите демонстрира силата на инвестициите в стойност, коментира Bloomberg.Тя е и резултат на продължаващия спад на цените на технологичните акции, който изтри около $50 млрд. от богаството на най-заможните хора от Силициевата долина.

Състоянието на Илон Мъск, най-богатият човек в света, намаля с цели $25,8 млрд. в четвъртък — четвъртият най-голям еднодневен спад в историята. От началото на годината той губи $54 млрд. Зукърбърг "обеднява" с 12 процента, или $15 млрд., през 2022 г.

В същото време състоянието на Бъфет расте с $2,4 млрд. до $111,3 млрд.

Акциите на подценени компании, основа на инвестиционната философия на Бъфет, изпреварват технологичните компании и индекса S&P 500 от началото на годината. Така легендарният инвеститор е единственият сред топ десет на най-заможните в света, чието състояние расте от началото на годината. Акциите клас А на Berkshire Hathaway, които формират 98% от състоянието му, поскъпват с 2,3 процента от 1 януари насам и вече се търгуват срещу $461 200 за брой.

Най-богатите 500 души в света пък са загубили общо $635 млрд. от 1 януари насам.

Състоянието на дестимата най-заможни в света се стопи със $135 милиарда. Само Бъфет забогатя още

Състоянието на дестимата най-заможни в света се стопи със $135 милиарда. Само Бъфет забогатя още

Състоянието на известния инвеститор се е увеличило с 1,4 милиарда долара