Богатството на 10-мата най-богати души в света се е стопило със 135 милиарда долара, след разпродажба на акции този месец. Това показват данни на индекса на милиардите на Bloomberg. Бъфет е единственият сред тях, чието богатство нарасна.

Богатството на известния инвеститор и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway се е увеличило с 1,4 милиарда долара. Според изчисленията богатството му е 110 милиарда долара, което приблизително отразява ръста от 1% на акциите на компанията му този месец. Бъфет е дарил половината от своите акции на Berkshire от 2006 г. насам, но все още притежава около 239 000 акции на стойност 109 милиарда долара.

Другите богаташи от класацията имаха много по-тежък януари по отношение на финансите си. Състоянието на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск например се стопи с 30 милиарда долара до 240 милиарда долара. Това се случи вследствие на от 23% в акциите този месец. По същата причина пада и богатството на основателят на Amazon Джеф Безос (23 милиарда долара до 169 милиарда долара). Цената на акциите падна с 15%.

Сред потърпевшите са и главният изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и бившият главен изпълнителен директор Стив Балмър, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят на Meta Марк Зукърбърг и председателят на Oracle Лари Елисън.

3,5% от световното богатство е концентрирано в ръцете на едва 2750 милиардери

3,5% от световното богатство е концентрирано в ръцете на едва 2750 милиардери

Гласи доклад на Global Inequality Lab

Ако изключим Бъфет, състоянието на деветимата милиардери се е свило средно с по 15 милиарда долара тази година. Въпреки това общото им състояние е 1,2 трилиона долара, според изчисленията.

Опасенията от висока и продължителна инфлация и страхът от повишаването на лихвете тази година накара много инвеститорите да се оттеглят от бързо растящи акции и да предпочетат по-евтини акции като Berkshire.

Berkshire притежава множество бизнеси. Компанията на Бъфет има дялове, оценени на милиарди долари, в относително стабилни компании като American Express, Bank of America, Coca-Cola и Kraft Heinz. В резултат на това много инвеститори разглеждат акциите на Berkshire като безопасно място за инвестиция на парите си.