Руският бизнесмен Роман Абрамович е придобил самолет Boeing 787-8 Dreamliner на стойност 350 милиона долара. Това е най-скъпият частен самолет в света и най-скъпият, продаван някога в Русия, съобщава Forbes, позовавайки се на източници от авиационния пазар. Говорител на Millhouse - компанията, която управлява активите на милиардера, отказа да коментира новината.

Според данните на Flightradar24, самолет Boeing 787-8 Dreamliner е пристигнал от Базел до московското летище Внуково на 18 декември. Именно там се обслужва частната авиация в страната. На следващия ден самолетът е излетял от Москва за Сейнт Мартин в Карибите.

Роман Абрамович купува най-скъпата вила в Израел

Роман Абрамович купува най-скъпата вила в Израел

Цената ѝ е $63 милиона

По информация на Forbes в света има само 250 такива самолета, като този е първият в Русия. Президентът на Мексико е използвал Boeing Dreamliner като свой президентски самолет, а единственият друг частен Dreamliner е принадлежал на UAS International Trip Support - компания, която управлява глобалния пазар за луксозни чартърни самолети "Dream Jet".

Според руските медии Dreamliner на Роман Абрамович е произведен през 2015 г. за частния авиооператор от Швейцария PrivatAir. Самолетът така и никога не е бил предаден на компанията, която подаде молба за несъстоятелност през 2018 г.

Съобщава се, че през 2019 г. самолетът е бил преоборудван, за да отговаря на нуждите на Абрамович. Базовата  стойност на самолета е 248,3 милиона долара, но според разрични източници допълнителното оборудване струва поне още 100 милиона щатски долара.

Играчка за милиардери: Най-голямата и скъпа яхта на света (Видео)

Играчка за милиардери: Най-голямата и скъпа яхта на света (Видео)

Проектът за суперяхтата е с дължина 229 метра и цена $800 милиона

През ноември тази година световните медиите съобщиха, че Абрамович е пуснал стария си частен самолет, Boeing 767-300ER, за продажба за приблизително 100 милиона долара. Този самолет беше широко известен под наименованието "Бандит", заради черния нюанс на прозорците на пилотската кабина.

Състоянието на Роман Абрамович към момента се оценява на 14,5 милиарда долара. Той е 12-ят най-богат бизнесмен в Русия и е най-известен с това, че притежава британския футболен клуб Челси.