Марк Зукърбърг някога беше третият най-богат човек в света. Днес той падна до 10-то място, но все още състоянието му е оценено на цели $108 милиарда, според Bloomberg Billionaires Index. Зукърбърг е съосновател и главен изпълнителен директор на Meta, която включва Facebook и сродните приложения Instagram, WhatsApp, Threads, както и Reality Labs, където се помещават метавселена и VR единици. Как Зукърбърг се превърна милиардер и в един от най-влиятелните хора в света, хронологията накратко припомня Business Insider.

Как Марк Зукърбърг стана милиардер?

Марк Зукърбърг е запален по компютрите от малък. А докато следва в Харвард, през 2004 година стартира социалната мрежа Facebook с няколко свои приятели като начин за онлайн свързване на студенти.

Британският инвеститор Питър Тийл вижда потенциал и му дава 500 000 долара финансиране. До края на годината Facebook има близо 1 милион потребители.

Зукърбърг напуска Харвард през 2005 година, за да работи по социалната си мрежа по-активно. През същата година Accel Partners инвестира 12,7 милиона долара във Facebook, оценявайки компанията на 87,5 милиона долара. На следващата година Зукърбърг отхвърли предложение да продаде Facebook на Yahoo за... 1 милиард долара.

Снимка 562193

Източник: EPA/БГНЕС

Натрупват се още инвеститори, сред които Microsoft и Goldman Sachs. През май 2012 година Зукърбърг прави Facebook публична компания на Нюйоркската фондова борса. IPO-то набира 16 милиарда долара, което го направи най-голямото технологично IPO по това време и изстрелва Зукърбърг нагоре в класацията по богатство. Той става 29-ят най-богат човек в света.

Facebook изгражда своята бизнес империя с поредица от големи придобивания през 2010 година, включително чрез закупуването на Instagram за 1 милиард долара през 2012 година. Социалната мрежа дава 19 милиарда долара за WhatsApp през 2014 година, а след това и 2 милиарда долара за Oculus.

Марк Зукърбърг продаде къщата си в Сан Франциско за рекордните  $31 милиона

Марк Зукърбърг продаде къщата си в Сан Франциско за рекордните $31 милиона

Изпълнителният директор на Meta Platforms е купил къщата за около $10 милиона

Наскоро Марк Зукърбърг представи най-новия член на така нареченото семейство от приложения на Meta - Threads, съперникът на Twitter (вече X) на Илон Мъск.

Днес състоянието на Зукърбърг до голяма степен е свързано с акциите на Мета, като богатството му се покачва и пада заедно с компанията му.

Снимка 573403

Източник: GettyImages

В един момент бизнесменът стана третият най-богат човек в света, според класацията на Bloomberg. Към месец март 2023 година Зукърбърг притежаваше 15,8% от акциите на Meta от клас A и 99,8% от акциите от клас B. Той контролираше и 61,1% от акциите с право на глас в компанията.

Каква е заплатата на Марк Зукърбърг?

Зукърбърг получава основна заплата от едва  долар на година от Meta. Освен това не получава бонуси, нито пък каквито и да е финансови мъзнаграждения за дялово участие от компанията. Всичко това са негови решения.

На този фон общата му компенсация от Meta за 2022 година от 27,1 милиона долара се състои почти изцяло от разходи, свързани с личната сигурност и личното използване на частни самолети. Компанията е похарчила около 14,83 милиона долара за личната сигурност на Марк Зукърбърг в имотите му.

Освен това, Meta плаща годишна надбавка от 10 милиона долара на Зукърбърг за "покриване на допълнителни разходи", свързани с личната сигурност на него и неговото семейство, включително персонал, оборудване, услуги и жилищни подобрения, които през февруари компанията гласува да увеличи до 14 милиона долара.

От март 2022 година Мета нае и частен самолет, изцяло собственост на Зукърбърг. Компанията плати около 523 000 долара за бизнес пътуване със самолета миналата година, оценено на 2,28 милиона долара.

Зукърбърг и други милиардери

Към момента на публикуване на тази статия Марк Зукърбърг е 10-ят най-богат човек в света, според класацията на Bloomberg.

Най-богатият човек е Илон Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, с приблизителна нетна стойност от 229 милиарда долара, което го поставя с повече от 50 милиарда над френския магнат на луксозни стоки Бернар Арно.

Освен Арно и инвеститора Уорън Бъфет, всички по-богати хора от Марк Зукърбърг в индекса на Bloomberg са направили парите си в технологичната индустрия.

Компанията на Зукърбърг пусна AI, който разпознава и "говори" на хиляди езици

Компанията на Зукърбърг пусна AI, който разпознава и "говори" на хиляди езици

Изкуственият интелект е обучен с помощта на... Новия Завет