Синът на президента на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов - Юсуф, стана най-богатият наследник в Русия през 2021 г., според класацията на Forbes. Той оглавява челното място за шеста поредна година като днес състоянието му възлиза на 24 милиарда долара.

Второто място в милиардерската класация е заето от сина и дъщерята на основния собственик на "Новатек" и "Сибур Холдинг" Леонид Михелсън. Тяхното състояние е в размер на по $12,5 милиарда на човек. Третата позиция е за сина на основния акционер на UMMC Искандер Махмудов. Към момента неговото богатство се оценява на 9,7 милиарда щатски долара.

Алексей Мордашов, който е съсобственик и шеф на борда на директорите на металургичната компания "Северстал" има цели 7 деца - 4 момчета и 3 момичета. Само за една година всички те забогатяха двойно. През 2020 г. всеки от тях имаше по 4,5 милиарда долара, докато днес цифрата наближава $10 милиарда.Основната причина за това е, че състоянието на руския предприемач нарасна значително през годината - от $18,2 до 31,4 милиарда долара.

В списъка с наследниците-милиардери се появяват и някои нови членове

Дъщерята и синът на основателя на Telegram Павел Дуров разполагат с по $8,6 милиарда. В класацията е и синът на най-големия акционер на банка "Россия" и застрахователната компания "Согаз" Юрий Ковалчук. Той съответно има в банковата си сметка 3,3 милиарда долара.

Според изчисленията на Forbes към 15 април 2021 г. в Русия е имало 123 милиардера с общо състояние от 610 милиарда долара. Ако тази сума бъде разделена по равно на общия брой на техните деца, които са 357, със сигурност всички те също ще бъдат милиардери, разполагащи средно с по 1,7 милиарда долара.