Тимур Турлов започва кариерата си като финансист скромно. Днес, благодарение на бумът в търсенето на акции, неговата компания Freedom Holdings преживява истински бум, а самият той едва 32-годишен вече е в клуба на милиардерите.

Той успява да постигне това по нетрадиционен начин. Компанията му е основана в Недава, но основният ѝ офис се намира в Алмати, който е най-големият град в Казахстан. Там тя е посредник за казашки и руски инвеститори, които търсят възможности за печалба в горещите публични предлагания на акции в САЩ.

Приходите от комисионни за дружеството са се увеличили 51 пъти от 2016 година насам и е привлякла десетки хиляди нови клиенти, разказва Bloomberg. "Волатилността изкара голям брой хора на пазара", посочва самият Турлов.

Бизнесменът, който е роден в Москва, притежава 73% дял във Freedom, който към днешна дата вече се оценява на 1 милиард долара, след като акциите на компанията, търгуващи се на американския пазар, са поскъпнали с 64% само през тази година.

Преди около 6 години Freedom разчита за печалбата си на малки инвеститори на дребно. Днес фирмата е сред топ 10 на най-големите брокери в Русия и е на първо място в Казахстан със 152 000 клиенти към юни месец при 46 000 през март 2018 година.

Нетната печалба на дружеството се е утроила до 22 милиона долара към края на фискалната година, приключила на 31 март. Приходите са с 64% нагоре до 122 милиона долара.

Тимур Турлов поставя основите на успешния си бизнес през 2013 година, когато купува малка инвестиционна компания в Алмати и я обединява с руския брокер Freedom. Последната той основава през 2008 година.