Наследницата на френската козметична компания L'oreal, Лилиан Бетанкур има състояние от 31,2 млрд. евро и е определена за най-богатия човек в страната от икономическото списание Challenges.

Тя измести от първото място в тази класация шефа на модната империя LVMH Бернар Арно, заемащ лидерската позиция в продължение на последните седем години.

„Измененията в класацията са настъпили заради борсови колебания на притежаваните активи. За година акциите на LVMH са загуби от цената си 12%, докато в същото време тези на L’Oréal са нараснали значително” коментира изданието, цитирано от rns.omline.

Състоянието на Арно, чиято компания владее такива брандове като Guerlain, Louis Vuitton, Moët & Chandon, през 2016 г. е оценено на €30,33 млрд. (второ място). На трета позиция е основателят и собственик на търговската верига Auchan, Decathlon и Leroy Merlin Жерар Мюлие (26 млрд. евро).

Като цяло пет от десетте най-богати французи се оказват ръководители на компании от модната и козметичната индустрия.

Шефът на Аксел Дюма заема четвъртото място с богатство  22,3 милиарда евро. Собствениците на модната къща Chanel, братята Ален и Жерар Вертхаймер, с общо състояние от €16,5 млрд., се оказват на шесто място.

Богатството на шефа на групата с Kering Франсуа Пино, чиято владее марките Gucci, Yves Saint-Laurent, Puma, се оценява на 11,3 млрд евро (седмо място).

Ръководителят на телекомуникационния холдинг Altice Патрик Драи заема деветото място със състояние от 7,5 млрд. евро. Според изданието, за година неговото богатство се е намалило със 76 процента.

Венсан Болоре, глава на медиахолдинга Vivendi е на 10-та позиция със 7,3 млрд. евро. За година неговото състояние се понижило с  25%.

Общо 500 най-богати французи притежават състояние с актуална оценка 456 милиарда евро, което е с  4 млрд. милиарда по-малко от година по-рано.