Благодарение на наследството на богатите фамилии, семейният бизнес и технологичните стартъпи, днес има повече млади милиардери, отколкото някога в историята. Според класация на Forbes, на която се позовава Investopedia, най-младият милиардер в света е едва на 22 години, а десетият в рейтинга е на 31-годишна възраст.

По-рано тази година Кайли Дженър стана най-младият милиардер в света. Тази титла по-рано принадлежеше на Марк Зукърбърг, който основа и стана главен изпълнителен директор на Facebook през 2006 година. В класацията на Forbes се нареждат 63 милиардери, които нямат 40 години, а ето кои са най-младите от тях:

Александра Андерсен

Тя е родена през 1996 година и с богатство от 1,2 милиарда долара е най-младият милиардер в момента. Андерсен е наследница и дъщеря на собственика на инвестиционната компания Fed Йохан Андерсен. През 2002 година той прехвърля на Александра и сестра ѝ по 42,2-процентов дял от компанията.

Катерина Андерсън

Сестрата на Александра е на 23 години. Нейното нетно състояние е също 1,4 милиарда долара, с което се нарежда на втора позиция сред най-младите милиардери в света.

Густав Магнър Уитзо

26-годшният Густав Магнър Уитзо притежава почти половината от най-голямата компания в Норвегия за производство на сьомга SalMar, която е и сред световните лидери в този сегмент. Своя дял в SalMar Густав получава от своя баща през 2013 година. Тъй като все още компанията се управлява от баща му, младият милиардер инвестира в недвижими имоти и технологични стартъпи, на което дължи състоянието си от 3 милиарда долара.

Евън Шпийгел

Евън Шпийгел е съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Snap, разработила приложението Snapchat. Евън е на 28 години и притежава 2,2 милиарда долара. Той е учил продуктов дизайн в Станфордския университет, където среща своя бизнес партньор и съосновател на компанията Боби Мърфи.

Лудвиг Теодор Браун

Лудвиг Теодор Браун има 10-процентов дял в компанията за медицинско оборудване B. Braun Melsungen AG, която е основана през 1839 година като малка фармацевтична компания, продаваща билкови лекарства. Бащата на Лудвиг поема управлението през 1977 година, а 28-годишният му наследник има нетно състояние от 1 милиард долара.

Джон Колисън

Джон Колисън е собственик и съосновател на компанията Stripe, която разработва софтуери за финансови услуги за бизнеса. Ирландският предприемач, който е на 28 години и има богатство от 2,1 милиарда долара, развива идеята за Stripe със своя брат Патрик, когато и двамата са посещавали университет в Бостън. След последния кръг на финансиране компанията се оценява на 20 милиарда долара.

Патрик Колисън

30-годишният брат на Джон също притежава 2,1 милиарда долара и е другият съосновател на Stripe, както и главен изпълнителен директор. Някои от най-известните инвеститори в компанията са главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск и основателят на еBay и Pay Pal Питър Тийл.

Боби Мърфи

Той е другият съосновател на Snap и собственик на компанията. Мърфи е на 30 години и е по-възрастен от Евън, като богатството му от 2,1 милиарда долара също се нарежда зад това на партньора му. Боби е учил математика и компютърни науки в Станфордския университет.

Уанг Хан

Хан е на 30 години и богатството му възлиза на 856 милиона долара. Той дължи състоянието си на акциите, които притежава в авиокомпанията Juneyao Air, базирана в Шанхай. Хан ги наследява от починалия си баща, основал групата Juneyao Group, която има бизнес и в областта на търговията, образованието и храненето.

Ева Мария Браун-Людик

Ева Мария Браун-Людик притежава 12-процентов дял от германската фармацевтична компания B. Braun Melsungen AG и е братовчедка на Лудвиг Теодор Браун, който заема петото място в тази класация. Компанията произвежда медицински и хирургически инструменти. През 2017 година продажбите ѝ възлизат на 7,9 милиарда долара. 31-годишната Ева има богатство от 1,3 милиарда долара.