Рекордните 5,3 млрд. долара от акции на Berkshire Hathaway дари американският бизнесмен Уорън Бъфет, предаде Reuters. Десетият най-богат човек в света разпределя сумата между фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" и четири семейни благотворителни организации.

Това е най-голямото му дарение, откакто постави началото на ежегодното си начинание преди почти 20 години - през 2006-а.

С тази сума общият размер на насочените безвъзмездно към различни организации средства достига почти 57 млрд. долара. Обявеният акт на благотворителност от петък включва 13 млн. акции клас Б на базираната в Омаха компания Berkshire, с което общата стойност на дарени ценни книжа от мултинационалния холдинг достига 43 млрд. долара.

Защо Уорън Бъфет продава акции за десетки милиони от китайската BYD

Защо Бъфет продава акции за десетки милиони от една от най-големите китайски компании

Причините са две, посочва милиардерът

Промяна в плана

Паралелно с рекордното дарение обаче Уорън Бъфет обяви сериозна промяна в действащия и към момента дългогодишен дарителски план. В интервю за Wall Street Journal той заяви, че след смъртта си прекратява автоматичните ежегодни дарения за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Вместо това оставя трите си деца да вземат по-нататъшни решения за разпределението на състоянието му, възлизащо на 128 млрд. долара.

Припомняме, че Бъфет напусна борда на фондацията "Гейтс" през 2021 година, след като двойката обяви развода си.

Бъфет е сред инициаторите на Giving Pledge, в която 245 души като Майкъл Блумбърг, Илън Мъск и Марк Зукърбърг се ангажират да отделят поне половината от богатството си за филантропия.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намалява дела си в Apple

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намалява дела си в Apple

Огромната водеща позиция на милиардера в технологичния гигант остава в историята

Berkshire Hathaway е конгломерат на стойност приблизително 880 млрд. долара. Той притежава десетки предприятия, в това число железопътната компания BNSF, автомобилният застраховател Geico, както и акции в Apple. Бъфет е начело на холдинга от далечната 1965 г.