Руското финансов министерство продава свои валутни остатъци, за да подкрепи рублата, съобщи говорител на ведомството пред „Франс прес", пише news.bg.

Финансовото министерство разглежда рублата като изключително подценена и започна да продава неизползваната си валутни резерви, обяви Светлана Никитина.

Като цяло днес рублата се стабилизира в сравнение с вчера, когато едно евро се разменяше за 100 рубли и 1 долар за около 80 рубли. Днес един долар се търгува за 68 рубли, а едно евро за 85 рубли.

Финансовото министерство обяви, че има около 7 милиарда долара, с които да подкрепи валутата.

Интервенцията от финансовото министерство идва, след като Централната банка на Русия похарчи 10 милиарда долара от валутните си резерви от началото на месеца, за да стимулира рублата.

Междувременно от банката обявиха, че не е обсъждано въвеждане на механизъм за спиране търговията на чуждестранна валута.
Икономическият министър заяви, че вчера на извънредна среща на кабинета е бил приет списък с мерки за стабилизиране на ситуацията.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че рублата е извън комфортната зона за икономиката, подчертавайки, че ситуацията трябва да се контролира. Но според него към момента регулации на валутния пазар към момента не са нужни, пояснявайки, че действията трябва да се базират на пазарните механизми.

Икономически съветник на Кремъл разкри, че руското правителство и банката са постигнали съгласие „да консолидират действията си".