Експерти от финансовата агенция Credit Suisse оценяват щетите на Volkswagen Group заради скандала със занижаване на емисиите на дизелови двигатели на 78 милиарда евро, съобщи CNN Money.

Според доклада, който е изпратен до клиенти, този вариант е най-лошият от всички възможни. В един по-оптимистичен сценарий щетите от "Дизелгейт" на компанията ще бъдат от порядъка на 23 милиарда евро, пише Auto Motor und Sport.

От Volkswagen отрекоха тази информация. "Тези числа са чиста спекулация. Изчисленията не отговарят на действителността", се казва в официално изявление.

Първоначално Volkswagen планира да похарчи около 6,5 млрд. евро за отстраняване на последствията от скандала. Според концерна тази сума може да нарасне, но все пак няма да има нищо общо с изчисленията на Credit Suisse.

Печално известно е, че причината за скандала около VW стана монтиран софтуер в дизелови двигатели на автомобили на групата. Монтираното програмно осигуряване елиминира възможността да бъдат проверени точните показатели на вредните емисии. За нарушаване на Закона за опазване на околната среда в САЩ Volkswagen е обвинен от американската екологична агенция.

Американските власти поискаха от VW да оттегли от пазара в САЩ около 500 хил. автомобила. Volkswagen бе принуден да преустанови частично продажбите на някои дизелови автомобили в САЩ. Немският автомобилен производител е пред глоба от 18 милиарда долара.

Компанията призна, че с измамния софтуер са оборудвани 11 милиона превозни средства на концерна в целия свят. Средства за покриване на разходите, свързани с дефектния софтуер, компанията ще отпусне през третото тримесечие на годината.