Новоназначеният председател на борда на германския автопроизводител Volkswagen AG Ханс Дитер Пьоч предупреди мениджърите на компанията, че скандалът с въглеродните емисии може да доведе до „криза, която заплашва съществуването на компанията", предаде Bloomberg.

Volkswagen разполага с краен срок до сряда, за да представи план за поправка на 2,8 млн. превозни средства на германския пазар.

Миналата седмица Ханс Дитер Пьоч заяви, че е убеден, че автомобилният производител ще преодолее кризата с достатъчни усилия, според вестник Welt am Sonntag.

В неделя канцлерът на Германия Ангела Меркел определи разкриването на най-големия германски автопроизводител „драматично събитие" и заяви, че Volkswagen трябва да изясни аферата бързо. Тя очерта и дългосрочния ефект върху цялата индустрия.

„Репутацията на германската индустрия, доверието в Германия като място за бизнес не са толкова разклатени, така че да не продължим да бъдем смятани като добро място за бизнес", каза Меркел в интервю за радио Deutschlandfunk.

В хода на вътрешно разследване вече няколко инженери са признали, че са инсталирали измамния софтуер през 2008 г., по информация на Bild am Sonntag. Решението за това дошло, след като инженер-проектанти установили, че няма начин автомобилите да отговорят и на стандартите за емисиите, и на контрола за разходите.

Volkswagen е открила още, че в скандала са замесени повече мениджъри, отколкото се смяташе по-рано - група, по-голяма от няколко разработчици, предаде Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, позовавайки се на длъжни лица, близки до надзорния съвет.

В контраст с думите на Меркел президентът на Европейския парламент Мартин Шулг заяви, че скандалът е „тежък удар за цялата германска икономика". Той все пак смята, че Volkswagen е силна компания, която има шансове да преодолее кризата.