Сериозен проблем имат българските производители с една от големите търговски вериги в България, която не им изплаща дължими суми. Затова сигнализираха търговци от Съюз „Произведено в България" на пресконференция днес.

По думите им френската „Карфур", която междувременно вече е българска, е забавила плащания за около 20 милиона лева, съобщава репортер на news.bg.

Именно заради това от „Произведено в България" се опасяват, че въпросната търговска верига е изпаднала практически в несъстоятелност, като може би се подготвя умишлено и нейният фалит. Поради тази причина на пресконференцията днес от съюза сравниха неплащанията от страна на „Карфур" с фалиралата КТБ.

„Случаят доказва за пореден път, че в България може да се правят схеми", предупреди Лукан Луканов от Съюза на малкия и средния бизнес.

„Нашият проблем с търговските вериги е неравното третиране на българските производители", посочи Лукан Луканов. Смисълът от закона (Закона за защита на конкуренцията, б.р.), който вече е разглеждан няколко пъти в няколко парламента, е равното третиране за всички, убедени са от „Произведено в България".

„Никой не е против самите търговски вериги", отбеляза от своя страна и Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Той обясни, че единственото желание на родните производителите е търговските вериги да спазват тези принципи, които спазват и в другите европейски страни.