Централите от хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира са готови за предстоящия зимен сезон. Това установи проверката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който посети вчера съоръженията на място, за да се запознае със състоянието им след приключилите планови ремонти, съобщи МИЕТ.

Централите от хидроенергийния комплекс са изключително важни за електроенергийната система в страната, защото се използват за покриване на върховите натоварвания, регулират параметрите и режима на работа и гарантират сигурността и надеждността на системата, каза министър Трайков.

Каскадата Белмекен - Сестримо, заедно с ПАВЕЦ Чаира, формират най-големия хидроенергиен комплекс в България с обща мощност 1600 МВт в генераторен и 892 МВт в  помпен режим. Това надвишава 20 пъти мощността на „Цанков камък", коментира министърът. Със своите крупни мощности хидроенергийният комплекс Белмекен - Сестримо - Чаира гарантира висока сигурност, маневреност и икономичност на управлението на българската електроенергийна система.

Ремонтите във ВЕЦ Белмекен и ПАВЕЦ Чаира са приключени, ремонтът във ВЕЦ Момина клисура продължава в рамките на предварително определения срок. Предстои смяна на още един хидроагрегат на ВЕЦ Сестримо, но тя ще бъде направена след приключването на плановия ремонт на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", за да бъде гарантирано потреблението и сигурността на енергийната система в страната.

Удължаването на плановия ремонт на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" е сведено до минимум, след като необходимите за подмяна на дефектиралите чохли са вече доставени в централата, каза още министър Трайков. Очаква се ремонтните работи да приключат до 6 ноември - само седмица след края на първоначално определения срок. Така евентуалните загуби от удължаването на ремонта ще бъдат намалени до около 9 млн. лв., спрямо предварително очакваните 15 млн. лв. Доставените сега чохли за смяна са 50 пъти по-евтини в сравнение със същото оборудване, доставено по основния договор, стана ясно още от изказването на министър Трайков.

Проверката на място на хидроенергийния комплекс Белмекен - Сестримо - Чаира бе първото от поредица посещения на министър Трайков в енергийни обекти в страната, които имат за цел да установят състоянието им в навечерието на започващия зимен сезон.