Популярната реплика „От умрял писмо" във варианта на Е.ОН е „На починал надписана сметка за ток". Не съм запозната дали на покойниците Е.ОН предлага специални услуги, но явно има неизчистени сметки с тях.

Около 40 абсурдни сметки за ток хвърлиха в паника жителите на стражишкото село Лозен. От 253 до 277 лв. са сумите, начислени от Е.ОН за къщи, които отдавна са заравнени със земята или пък са необитаеми повече от 20 години, разказва „Янтра днес".

Жителите на Лозен не помнят откога няма и следа от основите на къщичката на дядо Трифон Мечето, Никола Христов Николов, Борис Ангелов и др. „длъжници" на електроразпределителното дружество.

Началничката на пощата в Лозен Светла Димитрова се чуди на кого да даде бележките, защото някои от починалите собственици на имоти нямат и наследници.

Стоянка Желязкова е сред малкото по-млади хора, която развива свой бизнес в селото. Тя има три къщи, за които е получила подобни бележки. В едната има консумация на ток, но тя е надписана със 100 киловата, според изпратената от дружеството бележка.

Другата къща от 15 години е необитаема и няма проводници, но и за нея има получена сметка. Желязкова е посетила вече офиса на E.ON в Горна Оряховица и там е разбрала следното:

Нужно е на място да се подаде декларация от всеки собственик, че къщата му е необитаема, че в имота няма консумация на ток и тогава исканата сума от Е.ОН се сторнира, т.е. отпада задължението на собственика да плаща. После от там ще изпратят в Лозен свои хора да проверяват декларацията на собствениците отговаря ли на истината.

Хората в Лозен обаче не могат да отидат до Г. Оряховица, за да изпълнят тези бюрократични задължения. Кметът на Лозен Андрей Станчев обясни, че 90 на сто от получилите подобни бележки са над 80-годишни и с пенсии около 100 лв. Много от старците изживяват тежко ситуацията, не могат да спят и се чудят какво да правят.

От Е.ОН обяснили на хората, че в тези къщи години наред не е подавана информация за инкасирана енергия и те се водят под параграфа "няма достъп до електромера". Сега от дружеството са решили да изчистят случая и разпращат бележки за плащане на тока.

От Лозен цитират и друг факт, 85-годишната Мария Андреева цяло лято плаща тока по дневна тарифа, въпреки че има двойнотарифен електромер. Уредът се повредил и тя молила специалистите да го поправят. Електромерът е изнесен извън дома на жената и се вижда от улицата. Пети месец Андреева няма отговор от дружеството и плаща консумираната енергия на по-високата цена.

Срамувам се да бъда кмет в държава, която допуска населението й да бъде тормозено по този начин, не крие възмущението си кметът Андрей Станчев. Цялата работа можеше да се уреди за час и половина.

Да дойде инкасаторът със списъка на необитаемите къщи при мен в кметството и да отметнем по списък кои къщи съществуват, на кои собствениците отдавна са измрели и къде да търсим наследниците. Така нямаше да се стига до това напрежение и възмущение у хората, убеден е управникът.

Припомняме, вчера ДКЕВР преустанови експериментално въведеното тримесечно отчитане на потребената електрическа енергия. Регулаторът задължава дружеството да извърши всички необходими подготвителни дейности за преминаване към едномесечно отчитане.