На пресконференция  в МТСП (Министерство на труда и социалната политика) заместник-министър Христова сподели общото становище, че 0.50 лв. за ученическа закуска са недостатъчни, предаде пресцентърът на министерството.

МТСП ще поиска от следващата година в бюджета средствата в програмата да бъдат повишени на 0.70-0.80 лв. на едно дете, при 0.50 лв. досега.

Проблемът обаче се състои в това, че в бюджета до края на тази календарна година са предвидени 19.8 млн. лева., които  не предполагат възможност за заделяне на допълнителни средства.

Заместник-министър Христова уточни, че Министерството на труда и социалната политика има няколко предложения за подобряване на програмата за закуски и напитки за учениците, която ще стартира и тази година в училищата, за децата от първи до четвърти клас.

Целта на стратегията е да гарантира и да осигури условия за ефективно упражняване на правата на детето, подобряване качеството на живот на децата и условия за свободно, пълноценно и личностно развитие, а срокът й е 10 години, допълни заместник-министърът.

Преди това обаче трябва да се отчетат потребностите на децата в различните региони и нуждите им от здравословно хранене, тъй като има различни мнения, каза заместник-министър Христова.

МТСП ще предложи и засилване на изпълнението и контрола на програмата, която беше гласувана от Министерски и съвет и одобрена от Народното събрание със срок на реализация до 2008 г, поясниха от министерството.