До 10 хил. евро на стопанство ще бъде помощта, която фермите, въвели европейските изисквания за производство на мляко, ще могат да получат след окончателната нотификация на нова държавна помощ за България, каза на пресконференция Ализан Яхова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", предаде "Фокус". Това е било обсъдено с представители на ЕК на работна среща вчера в Брюксел.

„България има възможност да нотифицира нова държавна помощ за отговаряне на стандартите на ЕС, като помощта да бъде предоставена и одобрена в съответствие на изискванията на ЕС в сектор земеделие и горско стопанство 2007 - 2013 г.

Държавната помощ ще бъде под формата на субсидия и безвъзмездни средства, които да покрият част от допълнителните разходи, които фермерите са направили за това, че са въвели европейските стандарти на общността, като не става дума за инвестиционна помощ", каза Яхова.

Помощта може да бъде изплатена още първата година, след нейната нотификация, посочи още тя. Помощта се отнася за тези стопанства, които са покрили съответните стандарти на ЕС при производството на качествено краве, биволско, овче и козе мляко.

Предстои нова среща следващата седмица, на която България ще представи методология за размера на помощта, като вече сме получили съответния контролен лист от ЕК предвид на това, че този вид помощ все още не е била нотифицирана някога в ЕС, обясни Яхова.

В обхвата на подпомагане ще се включат и първа и втора категория ферми за мляко, благодарение на това че са въвели определени европейски стандарти. Подпомагането няма да бъде за въвеждане на определени стандарти, а по-скоро заради завишени разходи и намалени доходи, посочи тя.

Припомняме, на 3 септември по време на срещата на еврокомисаря по земеделие на ЕК Мариан Фишер Боел с вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева и министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в Брюксел стана ясно, че е намерен начин за финансиране на млекопроизводителите

По време на срещата министър Цветанов запозна еврокомисар Боел с изпълнението на Плана за действие по предприсъединителната програма САПАРД и с всички въпроси поставени от българските земеделски производители.