Около 100 души, служители на летище Бургас, са на мълчалив протест пред административната сграда на аеропорта, предаде агенция „Фокус". Причините за присъствието на мнозина са неясни, като единствената коментирана тема, е че при обсъждания нов колективен трудов договор значително ще бъдат орязани социалните им придобивки.

За мълчаливото присъствие на работниците не са склонни да говорят и представителите на синдикатите на летището. Стойчо Минчев от КНСБ- Варна бе категоричен, че причина за протест на работниците няма.

Той допълни, че в Бургас в момента има Борд на директорите на концесионера „Фрапорт", след което синдикатите ще бъдат поканени да обсъдят сключването на нов колективен трудов договор, тъй като старият изтича на 10 ноември.

Минков каза, че това ще е четвъртата поред среща за обсъждане на бъдещия колективен трудов договор, който ще важи за работещите и на летищата Варна и Бургас.

"Първата среща беше опознавателна, с намерение да преподпишем колективния трудов договор, защото за нас е добър и издържа вече пет години. На втората среща бяха предложени някои промени, на третата среща си върнахме предложенията и днес предстои четвъртата среща. Така че нищо не е решено още.

Работодателят на сегашния етап има намерение да сключи колективен трудов договор и независимо докъде ще стигнем в четвъртък във Варна ние сме насрочили общо събрание на КНСБ и „Подкрепа" и като кажем на хората докъде сме стигнали те ще кажат дали да подписваме или да не подписваме", каза Стойчо Минчев.

Миналата година след като на летище Варна е преподписан старият колективен трудов договор, заплащането на летище Бургас се е повишило с 42%. Минчев потвърди, че има съкращения на работници, както на летище Варна, така и на летище Бургас.

"Ние не сме видели концесионния договор, но при влизането в длъжност работодателят се ангажира да запази колективно-трудовия договор в продължение на една година и да не прави съкращения. Към 10 ноември се навършват две години", допълни Минчев.

Събка Янчева от КНСБ-Бургас единствена каза, че в момента средната работна заплата на летищните работници е 990 лева. Предложенията на работодателя били тя да се запази размера си, но пък за сметка на това работодателят предлага да бъдат орязани различните социални придобивки като клас прослужено време и нощен труд.

„Заплатите се запазват на същото ниво като се предлага да се вдигат в началото на всяка календарна година с прогнозния инфлационен индекс, заложен в държавния бюджет, което за следващата година е 5,1 % плюс 2% според оценката и според това кой как се е представил на работното си място.

За съкращения не сме чули. Имаше редуциране на персонала в Бургас на този етап бяха съкратени шест души, а и те са от централно управление, а не от летището.

Предложението е да се намали нощният труд, което беше по 3,52 лева за час, а сега предложението на работодателя е 20 % от минималната работна заплата за летището, която 440 лева, което излиза някъде около 53 стотинки.

Класът, който беше до сега 1,4% се намаля до 1 %, но нищо не е окончателно", каза Събка Янчева от КНСБ-Бургас.

Не е ясно и дали днес по време на разговорите синдикатите и летището ще се споразумеят за един вариант на колективния трудов договор. Работниците обаче са притеснени най-вече от неяснотите за бъдещето им.