Германските предприемачи понякога сe объркват, когато молят българските си партньори да свършат нещо, а онези енергично клатят с глава. Клатенето с глава в България означава „да". А изречението „няма проблеми" не е гол признак на учтивост. Не, в България услугите се развиват силно. Българската икономика е една от най-динамично развиващите се в Европа, с бюджетен излишък и ръст на БВП от 6% - хвали икономиката ни германската медия Welt.de.

Над 4500 германски фирми разпознават „духа на времето" и взимат участие в икономическата размяна с България, като 1200 от тях са се преместили в България. „Тук все още може да се произвежда евтино", казват икономическите експерти - „при данък печалба 15% и средни заплати от 186 евро, и това при добре развита инфраструктура и сигурна валута, обвързана с евро".

Според изследване на Германо - българската индустриална и търговска камара, повече от ¾ от германските предприятия в България са доволни от стопанското си развитие и около 60% смятат да се разширяват и по-нататък. На първо място става дума за изнесени представителства, но броят на произвеждащите в страната немски фирми расте бързо.

На улица „Веслец" 40 в старата част на София „Nest Agentur GmbH" предоставя информация и съвети на германските предприятия. Агенцията информира за пазарната конюнктура, сондира офертите за промишлени парцели и извършва често досадната работа по регистрация ред местните власти. „Защото тук често има корумпирани служители и законите се заобикалят" - пише авторитетната медия.

„Комуникацията в България протича по-различно, отколкото на Запад", е прозрението на Албрехт Тодте, което го е споходило още преди няколко години. Директорът на A.T. Inter Service, производител на инструменти и машини, знае, че да отидеш да пиеш с българския си делови партньор и след това на раздяла да се прегърнете има повече ефект от старателна размяна на писма. Преди десет години Тодте инвестира в производителите на инструменти MMM Ltd. и VIP Ltd. След няколко години той е собственик с дялово участие. Днес неговото предприятие изготвя цяла серия машини за текстилната и автомобилната (?) индустрия в най-различни части на България.

В България в скоро време ще се усети недостиг на квалифициран и ориентиран към постижения персонал. В столицата София търсенето на качествени служители вече не може да се покрие от предлагането - установява Welt.de.