След 1 януари 2007 г. България ще има възможност да се възползва от европейските фондове за стимулиране производството на възобновяеми енергийни източници, обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил на конференцията "Пазарът на биогоривата в България".

Той припомни, че Европейската комисия предлага амбициозна стратегия за биогоривата. Миналата седмица правителството също прие национална дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници.

В Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г./ се предвиждат възможности за инвестиции за преработката на растителна и животинска биомаса.

По три от мерките на програмата ще могат да кандидатстват земеделски производители, преработвателни предприятия и общини, съобщават от Министерството на земеделието и горите.

Става дума за мерките - "Диверсификация в неземеделски дейности", "Помощ за създаване и развитие на не-земеделски бизнес" и "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", съобщиха от правителствения пресцентър.

Основните култури за получаване на биогорива, отглеждащи се в страната ни са - зърнено-житни, маслодайни, технически, трайни насаждения, зеленчуци и затревени площи и ливади.

Държавен фонд "Земеделие" подпомага производителите на рапица с целева субсидия за закупуване на семена за посев и предоставя на земеделските производители по 3,50 лв. на декар, допълват от ведомството.

За тази година по целевата субсидия са сключени 83 договора за подпомагане на 109 664 дка, а усвоената субсидия е в размер на 383 824 лв.