Със символично запалване на пламъка от кмета на Балчик Николай Ангелов бе даден старт на газификацията на черноморската община. Церемонията бе организирана от фирмата-изпълнител "Консорциум Варна Про Енерджи" ООД -Варна. Работата бе свършена в много кратки срокове и това е повод за гордост, каза управителят на дружеството Ангел Дуков, цитиран от „Добруджанска трибуна". В рамките на година газопроводът е проектиран и изграден. Процесът досега премина в два етапа.

Първият бе изграждане на присъединителен газопровод от Ген. Тошево до Балчик. След това започна работа по разпределителната мрежа в черноморската община. Вече е изцяло обхваната промишлената зона. Общата дължина на газопровода е 48 км.От тях 12 км. са на територията на Община Генерал Тошево, останалите - в балчишка община. Строително-монтажните дейности са започнали през април и са продължили четири месеца. В селата, през които минава съоръжението / Царичино и Дропла /, са изградени местни разпределителни звена, поясни Ангел Дуков. По предварителни разчети цялата промишлена зона на Балчик ще бъде газифицирана. Вече е изградена връзката до предприятия в Белия град. Сключени са договори за газификация с фирмите "Папас олио" и "Балклас". В програмата за следващите пет години е предвидено газифицирането на всички училища, болницата и общинските сгради.

Първо в списъка за тази година е ОУ "Антим I". От първостепенно значение за общината е в най-кратки срокове да се свърже към газопреносната мрежа и болницата, каза кметът Николай Ангелов. Управителят на "Консорциум Варна Про Енерджи" Ангел Дуков поясни, че досегашният опит на фирмата сочи, че битовите потребители се включват към газопреносната мрежа на по-късен етап. Долната част на Балчик, която е свлачищна, едва ли ще може да се газифицира, но хотелите по крайбрежието ще бъдат снабдени с природен газ. Общата инвестиция, предвидена за седемте години, в които ще се изпълнява програмата по газификация в общината, е 7 млн. лв. До момента са усвоени 5 млн. лв. Интерес да ползват синьо гориво са проявили и от КК "Албена". Разчетите показват, че инвестициите на курорта за газификация ще бъдат възстановени за година. С газопреносната мрежа ще се свърже и село Оброчище. Отклонение ще има и за Рогачево.

По план Кранево трябва също да се газифицира в следващите три години. Най-вероятно газопровод там ще има още следващата година, поясни Ангел Дуков. Фирмата "Консорциум Варна Про Енерджи" е изградила цялата газопреносна мрежа на ЧТК в Североизточна България - Добрич, Шумен, Търговище. В момента работи по още два обекта. Изпълнител е и на метрото в София.