Американският производител на алуминиеви изделия "Alcoa Inc", закрива два от заводите си в Англия и премества производството си в България.

Това съобщи Джеймс Дебни, управител на дъщерното дружество на компанията "Алкоа Пекиджинг-България", цитиран от в. Стандарт.

Българското подразделение на американската компания вчера откри първото си предприятие в Стара Загора.

Заводът, който засега е единственият в Източна Европа, ползва халета на ДЗУ "Видетон" на обща площ от 12 000 кв. м, които за по-малко от година се превърнаха в модерно предприятие.

Именно липсата на добри производствени помещения, според мениджърите на компанията е била главната причина за напускането на Острова.
Най-вероятно евтината работна ръка у нас също е била фактор за решението на американците, съобщават от в. Стандарт.

Инвестицията на американците е на стойност 30 млн. долара, като заводът ще произвежда алуминиево фолио и опаковки за домакинството, които ще изнася в цяла Европа и Близкия изток.

В новият завод работят 123 души, като след окончателното преобразуване на английските заводи, те ще достигнат 200.

Американците веднага изказаха подкрепата за социалното развитие на община Стара Загора, като компанията откри първия си социален обект в града - модерен пешеходен подлез с асансьор за инвалиди и стари хора на пътя Бургас - Стара Загора.

Alcoa Inc е най-голямата алуминиева компания в света. България е 43-тата държава извън САЩ, в която Alcoa навлиза и установява свое производство.

Американската компания има печалба за второто тримесечие на тази година в размер на 744 млн. долара, което представлява увеличение от 62% на годишна база.
Компанията обслужва нуждите на автомобилната индустрия, строителството, инженеринга, авиацията, опаковането на стоки и др.